Amazon kullanıcıların Facebook hesaplarını mı okuyor?

150721 AmazonFeature

Facebook hesabı üzerinden sitelere üye olmak, hesap açmak çok pratik bir yöntem. Ancak üye olduğunuz sitenin Facebook hesabınızda hangi detayları görebildiğini, hangi verilere ulaşabildiğini ve bunları niçin kullanabildiği her zaman merak konusu oluyor.

150721_AmazonFeature-1250x650[1]

Şimdi Amazon’da patlak veren bir olay, dev online alışveriş şirketi Amazon’un, kullanıcıların Facebook hesaplarını, tahmin edilenden çok daha detaylı incelediği şüphesini doğurdu.

Olay, Amazon kullanıcılarının kitap eleştirileri yaptığı yorumlar köşesindeki bir tartışmadan kaynaklandı. Bir Amazon kullanıcısı, okuduğu  bir kitap hakkında çok olumlu bir yorum yazıp kitaba 10 tam puan verince, Amazon’un editörü yorumu sildi. Aynı kullanıcı, silinen yorumu üzerine tekrar aynı kitap için, benzer bir yorum yazıp yolladı. Bu yorum da silindi. Yorumlarının neden silindiğini soran Amazon kullanıcısı, ilginç bir cevap aldı: “Siz yazarın arkadaşısınız ve onun kitabının çok satması için yanıltıcı yorum yazıyorsunuz.”

Elbette, bir kitabı sattırmak için gerçek dışı bir yorum yazmak etik bir davranış değil. Ancak Amazon editörlerinin, kullanıcının yazarla arkadaş olduğunu nereden bildiği şimdi herkesin tartıştığı bir soru haline dönüştü.

Amazon’un editörlerinin, kullanıcıya yazdığı bu cevaptan sonra, dev sitenin, kullanıcıların Facebook hesaplarına girip, arkadaş listelerini kontrol edebildiği, editörlerin “hoşlanmadığı” kullanıcıların Facebook hesaplarına ulaşıp onların özel bilgilerini izleyebildikleri şüphesi oluştu ve bu olayın Amazon’a karşı büyük tepki yaratması bekleniyor. Bakalım Amazon, kendini nasıl savunacak?