Alzheimer tanısında yeni bir adım atıldı

Alzheimer tanısında yeni bir adım atıldı

Alzheimer çoğu insanı aniden ve kötü etkileyen bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Bu hastalık ile mücadele durmadan devam ediyor. İşte tüm detaylar.

Beyin taramaları, doktorların demansı tespit etmek için kullanabilecekleri birkaç teşhis testinden biri. Bazı yaygın beyin taraması türleri ile çoğu hastalık önceden anlaşılabiliyor. Genel olarak, görüntüleme taramaları, doktorların bunama ile uyumlu belirtileri analiz edebilecekleri bir beyin görseli sağlıyor. Demansın semptomları, doktorların MRI, CT ve PET gibi görüntüleme tekniklerini kullanarak görebildikleri beyin yapıları ve işlevlerindeki değişikliklerle bağlantı. Aynı şekilde Alzheimer için de erken tanı koymak doktorların rüyası denebilir.

Alzheimer tanısında yeni bir adım atıldı

Beyin atrofisi (küçülme) çoğu bunama türünde oldukça yaygın. Bir doktor, belirli bir atrofi modelini arayarak demansın tipini belirleyebilir. Alzheimer hastalığı, beyninizin hafıza ve öğrenme ile ilgili bir parçası olan hipokampustaki değişikliklerden kaynaklanıyor olabilir. Alzheimer hastası bir kişinin hipokampusu, beyin taramasında tipik olarak küçülmüş (körelmiş) görünür. Bu da söz konusu testler ile hastalığın erken tanısının konmasına oldukça yardımcı olabilir. Öte yandan vasküler bunama, beyninizdeki kan damarlarının uzun süreli hastalığından kaynaklanmaktadır. Bu, hasarın birikmesine ve bilişsel işlevde düşüşe yol açan çoklu vuruşlara neden olabilir. Doktorlar, teşhis sürecinde inme kanıtı aramak için MRI veya CT taramalarını kullanabilir. Henüz yapacak çok çalışma var ancak bilim her gün gelişiyor.

Valve, Half-Life 3’ü yapmıyor ama oyuncuların Half-Life’ı unutmasını istemiyor