Alzheimer çağımızın en problemli hastalıkları arasında yer alıyor. Ancak araştırmacılar bununla savaşmak için şimdi kolları sıvadı. İşte tüm detaylar.
Doktorlar bir Alzheimer teşhisini doğrulamaları gerektiğinde, genellikle beyin görüntüleme ve hücre analizinin bir kombinasyonuna başvururlar. Her ikisinin de dezavantajları var. İkincisi, ağrılı bir prosedür olan lomber ponksiyonu içeriyor. Doktor, hastanın beyin omurilik sıvısının bir örneğini çıkarmak için belin alt kısmına bir iğne sokmak zorunda kalıyor. Daha sonra bir laboratuvar teknisyeni, numuneyi ilerleyici sinir hücresi kaybı ve aşırı amiloid ve tau proteini birikimi belirtileri açısından test ediyor. MRI taramaları daha az invaziv ancak genellikle pahalı ve erişilebilirlik de bir sorun; her topluluğun teknolojiye erişimi yok.
Alzheimer hastalığını teşhis etmek için bir sonraki en iyi araç bir kan testi. Bazıları anormal tau proteini sayımlarını tespit edebilirken, nörodejenerasyonun belirgin belirtilerini tespit etmede daha az etkilidirler. Ama bu yakında değişebilir. İsveç, İtalya, Birleşik Krallık ve ABD’den araştırmacılardan oluşan çok uluslu bir ekip, yakın zamanda geliştirdikleri antikor bazlı yeni bir kan testinin detaylarını bu hafta Brain dergisinde yayınladı. Yeni test, Alzheimer hastalığına özgü beyin kaynaklı tau proteinlerini tespit edebiliyor. 600 hasta üzerinde yapılan bir çalışmanın ardından ekip, testlerinin hastalığı diğer nörodejeneratif hastalıklardan güvenilir bir şekilde ayırt edebildiğini buldu.
Anker Soundcore Motion B Bluetooth hoparlör: Müziğinizi yanınızda taşıyın