Alzheimer’ın en önemli sebeplerinden birisi ortaya çıktı: Bilim insanları uyarıyor

Beyin kontrolü yeni deneylerle

Alzheimer’ın en önemli sebeplerinden bir tanesi bilim insanları tarafından ortaya çıkarıldı. Hadi gelin hem bu nedene hem de diğer detaylara birlikte göz atalım.

Günümüzde birçok farklı hastalık ortaya çıktı. Bazıları kökeni bakımından çok eskilere dayanırken kimileri ise henüz yeni yeni kendisini belli ediyor. Alzheimer ise eskilere dayanmayan hastalıklardan bir tanesi olarak biliniyor. Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarla birlikte yeni sebepler ortaya çıktı.

Yapılan çalışmalarda hastalığın giderek görülme sıklığının artması kronik strese bağlandı. Stres seviyesi yükseldikçe bu hastalık daha fazla beyni ele geçirebiliyor. Biological Reviews tarafından yayınlanan sonuçlara göre kronik stres bu hastalığı ciddi ölçüde besliyor.

Alzheimer’ın en önemli sebeplerinden birisi stres çıktı

Çocukluk döneminde oluşan travma sonrası stres bozukluğu en fazla etki eden faktörlerden bir tanesi olarak biliniyor. Yürütülen araştırmalara detaylı olarak bakıldığında stresin ilerleyen yaşlarda beyni savunmasız bıraktığı ifade ediliyor. Böylece Alzheimer çok daha hızlı bir şekilde ilerleyebiliyor.

Alzheimer'ın en önemli sebeplerinden

Hipotalamik-hipofiz-adrenal eksen olarak bilinen sistem kortizol salınımını düzenliyor. Stres seviyesi arttıkça kortizol daha fazla ortaya çıkıyor. Glukokortikoid hormonlar yine bu eksen tarafından salgılanıyor. Böyle bir durumda kan şekeri yükseliyor ve bağışıklık sistemi baskılanıyor.

Alzheimer hastalığını bitirebilecek ilaç büyük tartışma konusu oldu: Beyin kanaması yapıyor

Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalarda bu baskıların aynı şekilde nöron hasarına neden olduğu ifade edildi. İlerleyen süreçte hasarın artış göstermesi aynı şekilde Alzheimer gibi hastalıklara neden oluyor. Genetik faktörler her ne kadar bu hastalıkta önemli bir yere sahip olsa bile kronik stres en tehlikeli sebeplerden bir tanesi.