OpenAI, ChatGPT’nin akademik çalışmalarda kullanılacak yeni bir versiyonunu geliştirdi. Bu yeni versiyonda pek çok özellik bulunuyor.
Son dönemde yaşanan yapay zeka patlamasının arkasındaki şirket olan OpenAI, popüler yapay zeka programı ChatGPT’yi bugün herkese sunuyor. Ancak uygulamanın ücretsiz versiyonu sınırlı özelliklerle geliyor. Örneğin şirketin kısa süre önce tanıttığı GPT-4O adlı en yeni versiyon, ücretsiz kullanıcılara sınırlı bir kapasitede sunuluyor. Ücretsiz kullanıcıların günlük birkaç soru ve istek hakkı bulunuyor. Bundan sonra yeniden GPT’nin bir önceki versiyonuna geçiliyor. Bunun gibi üstün beceriler için paralı üyelik gerekiyor. Ancak OpenAI, üniversite öğrencileri için bu sınırlandırmayı kaldırıyor.
Şirket, popüler uygulamasının ChatGPT Edu adını verdiği yeni versiyonunu bugün resmi olarak duyurdu. Bu yeni versiyon, adında yer alan Edu ibaresinden de anlaşılacağı üzere eğitim kurumlarında kullanılmak üzere geliştirildi. OpenAI, bu yeni versiyonun üniversitelerde kullanılmak üzere geliştirildiğini ve GPT-4o’dan güç aldığını söyledi. Bu da üniversite öğrencilerinin, en azından akademik çalışmalar söz konusu olduğunda, ekstra bir ücret ödemeden GPT-4o’ya erişim sağlayabileceği anlamına geliyor.
OpenAI’ın bugüne kadarki en gelişmiş yapay zeka olarak lanse ettiği GPT-4O veri işlemek, kod yazmak, verileri analiz etmek, bilimsel makaleleri taramak gibi üniversitelerde son derece kullanışlı olabilecek pek çok fonksiyona sahip. Nitekim daha şimdiden pek çok akademik çalışmada bu özellikler aktif olarak kullanılıyor. Şimdi Edu versiyonunun çıkmasıyla birlikte bu kullanım daha gelişmiş özelliklerle gerçekleşecek.
Şimdilik ABD’de az sayıda üniversiteye sunulan Edu versiyonunun önümüzdeki dönemde diğer ülkelerde de eğitim kurumlarına sunulup sunulmayacağı şimdilik belirsizliğini koruyor.