OpenAI CEO’su Sam Altman katıldığı bir etkinlikte gelecek vizyonunu paylaşırken, gençlerin ChatGPT’yi etkin biçimde kullandığını vurguladı ve dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Sam Altman kısa süre önce Sequoia tarafından düzenlenen yapay zeka etkinliğinde konuşmacı olarak yer aldı. İzleyicilerden biri Altman’a ChatGPT‘yi nasıl daha fazla kişisel hale getirilebileceğini sorduğunda, OpenAI CEO’su yapay zekanın uzun vadede bir insanın hayatındaki her şeyi hatırlamasını ve hatta belgelemesini istediğini ifade etti.
Altman’ın idealinde, bir trilyon token’a sahip, insan hayatının tamamını içine alabilecek küçük bir akıl yürütme modeli var. Buraya dipnot düşelim: Token, yapay zekanın metni işleyebilmesi için kullandığı kelime ya da kelime parçasına deniyor.
Sam Altman vizyonunu da şöyle anlattı: “Hayatınızı bilen bir yapay zeka modeli düşünün. Bu model, sizinle ilgili mantıklı ve verimli çıkarımlar yapabilecek. Yaptığınız her konuşma, okuduğunuz tüm kitaplar, e-postalarınız, baktığınız her şey bu sistemin içinde olacak. Üstelik diğer kaynaklardan gelen verilerle de entegre şekilde çalışacak. Hayatınız bu sisteme sürekli eklenmeye devam edecek.”
Altman ayrıca şirketlerin de aynı sistemi kendi verileri için uygulayacağını sözlerine ekledi.
Etkinlikte OpenAI CEO’suna genç kitlenin ChatGPT’yi nasıl kullandığı da soruldu. Altman, “Üniversitedeki insanlar ChatGPT’yi işletim sistemi gibi kullanıyor. Dosyalar yüklüyor, kaynakları birbirine bağlıyor ve sonra bu verilerle karmaşık komutlar çalıştırıyorlar. Gençlerin hayatıyla ilgili kararları ChatGPT’ye sormadan alamadıklarını gözlemledik. Yaşlılar için ChatGPT, Google görevi görüyor. 20’ler ve 30’larındaki insanlar ise yaşam danışmanı gibi kullanıyor” cevabını verdi.
ChatGPT veya başka bir yapay zeka aracının her şeyin bilen bir sisteme dönüşmesi uzak bir ihtimal değil. Silikon Vadisi’nden çıkan AI Agent’larla birlikte söylenenler adım adım gerçeğe dönüşüyor. Yapay zekanın, otomobilin yağ değişim zamanını planlaması ve kullanıcıya hatırlatması, tatil planı yapması, birinin doğum günü için hediye sipariş etmesi gibi şeyler kulağa hoş geliyor. Zaten teknoloji firmalarının hedefinde de bunlar var.
Uzmanlara göre bu konunun karanlık tarafı da bulunuyor. Uzmanlar kâr amacı güden teknoloji firmalarına insan hayatının her detayının emanet edilemeyeceğini belirtiyor. Şirketler her zaman örnek davranış sergilemiyorlar.
Kısacası, her şeyi bilen bir yapay zeka asistanı insan hayatını büyük ölçüde kolaylaştırabilir. Ama teknoloji devlerinin geçmişteki tartışmalı sicilleri göz önüne alındığında, bu aynı zamanda suistimale açık, tehlikeli bir durum da olabilir.