Alibaba Group 2,75 milyar dolarlık ceza aldı

33

Devlet Piyasa Düzenleme Kurumu Alibaba Group Holding’e tekel karşıtı kuralları ihlal ettiği ve piyasadaki hakim konumunu kötüye kullandığı için 18 milyar CNY (2.75 milyar $) para cezası verdi ve bu ülkede uygulanacak şimdiye kadarki en yüksek antitröst para cezası oldu.

Alibaba’nın 2019 gelirlerinin yaklaşık yüzde dördüne denk gelen ceza, geçtiğimiz birkaç ay içinde şirket hisselerine ağırlık veren yerli teknoloji gruplarına yönelik benzeri görülmemiş bir düzenleyici baskının ortasında geliyor.

Alibaba Group 2,75 milyar dolarlık ceza aldı

Alibaba’nın milyarder kurucusu Jack Ma’nın iş imparatorluğu, Ekim ayı sonlarında Çin’in düzenleyici sistemine yönelik sert eleştirisinin ardından hükümet tarafından incelemeye alındı. Yani bir nevi hükümeti eleştirdiği için Devlet Piyasa Düzenleme Kurumu direkt şirketi inceleme altına aldı.

Aralık ayı sonlarında, Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi (SAMR) , şirkete bir antitröst soruşturması başlattığını duyurdu . Bu, yetkililerin Alibaba’nın internet finansmanı kolu olan Ant Group’tan planlanan 37 milyar dolarlık halka arzdan sonra geldi .

Para cezası, Alibaba’yı antitröst sorunlarını çözmeye bir adım daha yaklaştırırken, Ant’ın yine de değerlemelerini keskin bir şekilde azaltması ve bazı serbest işlerini dizginlemesi beklenen düzenleyici kaynaklı bir yenilemeyi kabul etmesi gerekiyor.

3111

Hong Kong’daki BOCOM International araştırma başkanı Hong Hao, “Bu ceza, şu an için tekel karşıtı davanın kapatılması olarak görülecektir. Bu gerçekten de Çin’deki en yüksek profilli tekel karşıtı davadır,” dedi.

SAMR Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Alibaba’nın 2015 yılından bu yana tüccarlarının diğer çevrimiçi e-ticaret platformlarını kullanmasını engelleyerek “pazar hakimiyetini kötüye kullandığını” belirlediğini söyledi.

Uygulamanın, malların serbest dolaşımını engelleyerek ve tüccarların ticari çıkarlarını ihlal ederek Çin’in tekel karşıtı yasasını ihlal ettiğini söyledi.

Küresel çip kıtlığı ev aletleri sektörünü etkiledi