Çin online ticaret devleriyle savaşa başladı 200 milyar dolar kayıp var

Çin online ticaret

Dünyanın en çok nüfusa sahip olan ülkelerinden Çin, online ticaret devleri ile savaşmaya başladı. Şimdiden büyük bir kayıp oluşmaya başladı bile.

Çin, online ticaret konusunda dünyanın en büyük ülkeleri arasında gösteriliyor. Özellikle Amazon gibi kuruluşlara büyük alternatifleri olduğunu söyleyebiliriz. Mesela sadece Alibaba şirketi bile dünya çapında önemli bir e-ticaret platformu olarak görülüyor.

Çin’de çok aktif olarak e-ticaret yürüten firmalar mevcut. Mesela Alibaba, Tencent, Ant Group ve Meituan gibi online sipariş verilebilen şirketler, Çin’deki ticaretin yüzde 66 gibi bir bölümünü yönetebiliyor. Çin hükümeti bu durumdan son derece rahatsız.

Çin hükümeti piyasa eşitliği sağlamak istiyor

Birkaç firmanın çok fazla büyümesi sonucunda, diğer küçük şirketler kendisini baskı altında hissedebilir. Hatta bu büyük kuruluşlar, küçükleri kendisi ile anlaşma yapmaya bile zorlayabilir. Böyle bir durumda adaletsizlik ortaya çıkabilir.

Çin online ticaret

Bütün bunların farkında olan Çin hükümeti, herkesi yakından ilgilendiren önemli bir düzenleme yaptı. Çin’in Piyasa Düzenleme Kurulu tarafından alınan kararlara göre, hükümet rekabeti bizzat kendisi korumaya çalışacak. Öncelikle küçük satıcıların piyasadan silinmesinin önlenmesi sağlanacak.

Çin e-ticaret pazarının üçte ikisine sahip olan büyük firmalar 2 trilyon değerine ulaştı. Çin hükümeti böyle bir durumdan oldukça rahatsız. İşte tam da bu nedenden dolayı ek düzenleme önlemleri getirmeye çalışıyor.

Muhtemelen Çin, kısa bir süre içerisinde birçok e-ticaret firmasına ceza kesecek veya yeni yaptırımlar uygulayacak. Ülke içerisinde ticaretin eşit dağılması için yeni önlemlerin alınacağı da söyleniyor. Siz Çin tarafından uygulanan bu strateji doğru mu? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.