Akıllı telefon satışları yüzde 24 düştü

Akıllı telefonlar 2022

Akıllı telefon satışları düşmeye devam ediyor. Counterpoint’in yeni raporuna göre ABD’de son çeyrekte bir önceki yıldan yüzde 24 daha az telefon satıldı.

Özellikle pandemi döneminde oldukça zorlu bir süreçten geçen akıllı telefon pazarı, pandemi dönemi sonrası belini biraz doğrultmuş olsa da hala eski günlerine dönebilmiş değil. Bu da yetmezmiş gibi dünyanın dört bir yanında etkileri hissedilen enflasyon ve diğer finansal sıkıntılar akıllı telefon satışlarını aşağı çekmeye devam ediyor. Pazar araştırma şirketi Counterpoint tarafından paylaşılan son veriler, özellikle ABD pazarında telefon satışlarının ciddi ölçüde azaldığını gösteriyor.

Counterpoint’in verilerine göre son çeyrekte ABD’deki akıllı telefon satışları, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24’lük bir düşüş yaşadı. Böylece üst üste üç mali çeyrektir ABD’deki telefon satışları bir önceki yılın altında kalıyor ki bu da telefon üreticileri için tehlike çanlarının çalmaya başladığı anlamına geliyor. Çünkü hem ABD telefon üreticileri için en önemli pazarlardan biri, hem de ABD’deki bu düşüş globaldeki tablonun da bir yansıması.

akıllı telefon satışları

Söz konusu akıllı telefon satışları olduğunda ABD pazarını Apple domine ettiği için ABD’deki bu düşüşten en çok Apple’ın etkilendiği düşünülebilir. Ancak aksine bu düşüşten en az etkilenen şirket Apple olmuş gibi duruyor. Counterpoint’in raporuna göre ABD’deki telefon satışlarında en büyük düşüşü Samsung, Motorola ve TCL-Alcatel yaşadı. Özellikle Samsung’un ABD’deki satışları adeta çakıldı. Çünkü Güney Koreli teknoloji devi son çeyrekte, bir önceki yıla kıyasla yüzde 37 daha az telefon sattı. Samsung’a kıyasla Apple’ın yüzde 6’lık düşüşü çok da kötü görünmedi.

ABD pazarındaki düşüş trendine rağmen telefon satışlarını arttıran tek şirket ise Google oldu. Tabii bunda Google’ın telefon satışlarının çok yüksek olmamasının da payı büyük. Ancak yine de şirketin telefon satışlarını yüzde 48 arttırmış olması dikkatten kaçmadı.

Samsung Galaxy S24+ performans testinde görüldü