Akıllı telefon satışları 2022 yılında %9 düştü

Akıllı telefon satışları 2022 yılında %9 düştü

Artan enflasyon ve çip sıkıntısı gibi sebeplerle elektronik cihazların fiyatlarının artmasına sebep oldu. Bu da akıllı telefon satışları tarafında ciddi bir düşüşe sebep oldu. İşte detaylar.

Canalys, 2022’nin ikinci çeyreği için akıllı telefon pazarı hakkında rahatsız edici bir rapor yayınladı. Nisan ve Haziran arasındaki sevkiyatlar, “ekonomik ters rüzgarlar ve bölgesel belirsizliğin” ardından gelen zayıf talep yüzünden yıllık bazda %9 düşüş gördü. Apple, güçlü iPhone 13 satışlarından sonra Xiaomi’nin ardından ikinci sırayı alırken, Samsung ikinci çeyrekte en iyi üretici olarak kaldı. Canalys Araştırma Analisti Runar Bjørhovde’ye göre, şirketler durgun taleple karşı karşıya kaldı ve bu da üç aylık stratejileri yeniden düşünmeye yol açtı. Yükselen enflasyon ve stok birikimi, üreticilerin 2022’nin geri kalanı için “portföylerini yeniden değerlendirmelerine” neden oldu.

Akıllı telefon satışları 2022 yılında %9 düştü

Orta sınıf segment beklenenden daha fazla zorluk altında. Genel olarak aşırı kalabalık ve tüketiciler daha ucuz cihazlar aramaya meyilli oldukları için satışlar artık daha da durgun bir piyasa var. Canalys Analisti Toby Zhu, düşen talebin tüm tedarik zinciri için büyük endişelere neden olduğunu ekledi. Maliyet baskıları hafifliyor, ancak lojistik ve üretimde hala sorun var. Örneğin, bazı gelişmekte olan pazarların sıkılaştırılmış ithalat yasaları ve gümrük prosedürleri, gönderileri daha da geciktiriyor.

%9’luk düşüş, on iki ay önceki aşırı yüksek talepten de etkileniyor. Zorlu 2020’nin ardından bastırılmış bir talep vardı, ancak akıllı telefon tarafında durum tam olarak düzelmedi.

ABD’nin Huawei ve ZTE’den tamamen kurtulması için 3 milyar dolara ihtiyacı var