Akıllı telefon fiyatları artacak mı? İşte yanıtı

akıllı telefon fiyatları p

#İŞBİRLİĞİ

Son dönemde döviz kurlarındaki artış ister istemez kafalara aynı soruyu getirdi. Akıllı telefon fiyatları artacak mı? İşte konu hakkındaki tüm detaylar.

Geçtiğimiz sene Ağustos ayında döviz kurlarının hızlı bir şekilde artması en çok da teknoloji odaklı sektörleri etkilemişti. Nitekim bu teknoloji odaklı sektörlerin başında da akıllı telefonlar geliyor.

Bir dönem 7TL’nin sınırına dayanan dolar, sonrasın 5TL düzeyine kadar gerilemişti. Bu ılımlı hava hızlı bir şekilde yükselen akıllı telefon fiyatlarının da düşmesine zemin hazırladı. Apple haricindeki hemen hemen bütün üreticiler ülkemizdeki fiyatlarını olumlu yönde güncelledi.

akıllı telefon fiyatları 2

1500 TL altı alınabilecek en iyi telefonlar

Örneğinde önceki nesilde 8000TL bandında fiyatlardan bahseden Huawei, yeni amiral gemisi modelini ülkemizde 6999TL’den satışa sundu.

Aynı şekilde Samsung da 9000TL sınırlarındaki fiyatlarını 7500TL dolaylarına çekmişti. Apple ise doların zirve yaptığı dönemde uyguladığı fiyat politikasından henüz vazgeçmiş değil.

Peki gelelim asıl sorumuz. Son dönemde tekrardan yükselişe geçen döviz kuru akıllı telefon fiyatlarını nasıl etkileyecek? Akıllı telefon fiyatları artacak mı? İşte bu sorunun yanıtı.

Yükselen kur fiyatları etkileyebilir

Bilindiği üzere ülkemizde satılan teknoloji ürünlerin büyük bir çoğunluğu yurt dışından ithal ediliyor. Doğal olarak bu alışveriş ağırlıklı olarak dolar ya da euro üzerinden yapılıyor. Hal böyle olunca, döviz kurlarındaki artış direkt olarak bu tarz ürünlerin fiyatını da etkiliyor.

Ekonomi gündemini az çok yakından takip edenlerin de bildiği üzere dolar kuru uzun bir süredir 5.5TL’nin altında seyrediyordu. Fakat son dönemde yaşanan gelişmeler ışığında bir anda 6TL sınırına kadar dayandı. Şu anda dolar / TL oranı 5.93 seviyelerinde dolaşıyor. Doğal olarak bu durum telefon almayı düşünenlerin de aklını karıştırmış durumda.

akıllı telefon fiyatları 1

Genel olarak aileler çocukları için yeni telefonu yaz tatilinde alıyorlar. Bu durumun temel nedeni ise gelen iyi karneyi karşılıksız bırakmamak. Lise çağındaki çocukların öncelikli istediğe ağırlıklı olarak daha iyi fotoğraf çekebilen, şık bir tasarıma sahip, son model bir akıllı telefon oluyor.

Peki akıllı telefon almak için yaz tatiline kadar beklemek ne kadar mantıklı? Dilerseniz bu durumun bir kritiğini yapalım.

Fiyatların yükselme ihtimali bulunuyor

Son dönemde hemen hemen hiç bir üretici akıllı telefon fiyatlarına zam yapmadı. Yani döviz kurunda yaşanan son artışlar henüz telefon fiyatlarına yansımış değil.

Öte yandan yaz tatiline yaklaşık olarak 1.5 aylık bir süre var. Bu süre içerisinde eğer dolar 6TL’nin altında kalmaya devam ederse sıkıntı olmaz. Muhtemelen telefonlar için yeni bir zam gelmez.

akıllı telefon fiyatları

Fakat dolar kurunun 6TL’nin üzerine çıkması, telefon fiyatlarına zam gelmesine neden olabilir. Tabi ki burada önemli bir unsur mevcut.

Ülkemizde kurumsal garanti altında satılan modeller için genel olarak euro kuru baz alınıyor. Çin’den ithal edilen ve ithalatçı garantisi altında satılan modeller içinse dolar kuru baz alınıyor.

Yani doların artması, kısa vadede sizin Huawei Türkiye ya da Samsung Türkiye gibi firmalardan aldığınız telefonların fiyatlarını etkilemez. Tabi ki burada euro’nun sabit kaldığını varsayıyoruz.

Yine de bizim size tavsiyemiz, çocuğunuza telefon alma planınız varsa bunu fazla ertlememeniz. Çünkü akıllı telefon fiyatları şu aralar yükselmeye meyilli diyebiliriz.