Akıllı saat ile covid-19 tespiti mümkün mü?

akıllı saat

Bazı akıllı saatlerde yer alan kandaki oksijen oranını ölçme özelliği akıllı saat ile covid-19 tespiti mümkün mü sorusunu da akıllara getirdi. İşte detaylar.

2020 yılında tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını hala geçmiş değil. Hali hazırda covid-19 aşısı dünyanın pek çok ülkesinde uygulanmaya başlasa da hala salgın hızını kaybetmedi.

Bilindiği üzere Türkiye’de de Çin’den gelen koronavirüs aşısı sağlık çalışanlarına uygulanmaya başladı. Önümüzdeki süreçte liste daha da genişleyecek ve Türkiye nüfusunun önemli bir bölümü salgına karşı aşılanmış olacak.

Peki covid-19’un varlığını test yaptırmadan saptamak mümkün mü? Malum koronavirüs testi özel hastanelerde hayli üst seviye fiyatlardan yapılmakta. Üstelik bu testlerin güvenirliği de hayli düşük. Hal böyle olunca insanlar da koronavirüs varlığını farklı şekilde teşhis etmeye çalışıyorlar.

Akıllı saat ile covid-19 tespiti mümkün mü?

Bunun için uygulanmaya başlayan en yaygın yöntem ise akıllı saatler vasıtasıyla kandaki oksijen oranını ölçmek. Malum koronavirüs ciğerlerde hasar bıraktığında direkt olarak kandaki oksijen oranını etkiliyor.

Normal şartlarda insanların kanındaki oksijen oranı yüzde 95 ve üzeri seviyelerde bulunuyor. Altı ise ters giden birşeylerin olduğuna işaret ediyor.

Dolayısıyla kandaki oksijen oranını ölçen bir akıllı saat covid-19’un varlığına da işaret edebilir. Yani kandaki oksijen oranını belli bir seviyenin altında çıkarsa covid-19’dan şüphelenebilirsiniz. Elbette bu yine de herşeyin kesin olduğu bilgisini size vermez.

Xiaomi Türkiye ateş püskürdü! İşte detaylar