Airbnb işten çıkarma yapmaya başlıyor

airbnb işten çıkarma

Covid-19 krizinin turizm sektöründe yarattığı kriz taşımacılık şirketleri ve otellerden sonra şimdi de rezervasyon uygulamalarını vurmaya başladı.

Dünya devi ev paylaşım/rezervasyon uygulaması Airbnb işten çıkarma yapmaya başlayacağını açıkladı. Covid-19 krizi nedeniyle yaşadıkları nakit krizini aşabilmek için şirket çalışanların %25’ini işten çıkaracak.

Şirketin çalışanlarının %25’i is 1900 çalışana denk geliyor. Bu 1900 çalışanın hangi ülkelerde yer aldığı belirtilmedi.

Airbnb işten çıkarma yaparak hayatta kalmayı deneyecek

Ama krizden en çok etkilenen Avrupa ve ABD’de işten çıkarmaların yoğunlaşacağı tahmin ediliyor. Bu da sürpriz değil zira ABD’nin Covid-10 nedeniyle tarihindeki en büyük işsizlik sorunuyla yüz yüze geleceği düşünülüyor.

Öte yandan, işten çıkarılanların kendilerini toparlayıp yeni iş bulana kadar destek almaları için çalışanlara, 14 haftalık ücretleri tazminat olarak peşin ödenecek. Ayrıca, şirkette çalıştıkları her yıl için bir haftalık ücret daha ödenecek. Ayrıca, ABD’deki bir yıllık sağlık sigortası kadar da sağlık desteği alacaklar. Yani işsiz kalabilecekleri ilk yıl boyunca sigortaları ödenmiş olacak. ABD’de çalışan kesimi en çok endişelendiren konulardan biri sağlık sigortası. Zira son derece pahalı olan sağlık sisteminden yararlanabilmek için sigortalı olmak gerekiyor ve işveren sigortayı ödemediğinde, bu pahalı hizmetten faydalanmak önemli bir soruna dönüşebiliyor.

Airbus bomba koklayan burun yaptı

Covid-19 krizinin Airbnb için iflas anlamına gelebileceği de tartışılıyor. Krizden önce, ekonomi düzelirken dahi şirket 2 milyar dolar borç içindeydi ve ayakta kalmak için yeni sermaye arayışı içindeydi.

airbnb işten çıkarma

Virüs tehdidinin de uzun bir süre boyunca ortadan kalkmaması ve turizmin canlanmaması tehlikesi, şirketin nakit toplayamayacağı endişesi yaratıyor. Dolayısıyla, bir kurtarıcı yetişip şirketi nakite boğmazsa, Airbnb’nin çalışmaya devam etmekte zorlandığına ve havlu attığına şahit olabiliriz.