Günümüzün yaşam koşullarının gerektirdiği zorunluluklardan birisi de hem iç hem de dış mekanlarda güvenliğin sağlanmasıdır. Güvenlik kamera sistemleri sayesinde güvenlik sistemleri kolayca tesis edilebilir. Alışveriş merkezleri, konutlar, apartmanlar, iş merkezleri, siteler, plazalar, caddeler, sokaklar ve üretim tesisleri olmak üzere yaşamın her alanında kamera sistemleri sayesinde güvenli ortamlar yaratmak mümkündür.
7 gün 24 saat boyunca görüntü kaydeden güvenlik kamera ları işlenen suçlarda hem caydırıcı hem de tespit etmeye yarar sağlayan bir unsurdur. Gelişen teknolojik olanaklar sayesinde kablolu, kablosuz, kendi ekseni etrafında dönebilen ve çeşitli odaklanabilme özelliklerine sahip olan çok sayıda güvenlik kamera sistemi tüketicinin beğenisine sunulmaktadır.
Güvenlik Kamerası Sistemleri Nedir?
Güvenlik kamera sistemleri sayesinde hem iç hem de dış mekanları kesintisiz bir şekilde izleyebilmek ve gözetim altında tutabilmek mümkündür. Bu sistem ile kameranın görüntü aldığı bölgedeki aktiviteler izlenebilir ve gerektiğinde daha sonra izleyebilmek için de kaydedilebilir. Güvenlik kamera sistemleri sayesinde suçlular tespit edilebilir, suç işlenme oranları düşürülebilir, personeller kontrol edilebilir. Hem güvenliğin sağlanmasında hem de iş yerinde kontrol mekanizması oluşturarak verimliliğin arttırılmasında kamera sistemleri oldukça etkilidir. Bu nedenle de yoğun bir kullanım ağına sahiptir.
Güvenlik Kamerası Çeşitleri Nelerdir?
Gece görüşlü, odaklanabilme özellikli, iç ve dış mekana uyumlu, hareket edebilen, kablosuz ve kızıl ötesi bağlantılı olmak üzere birbirinden farklı çeşitte güvenlik kamerası bulabilmek mümkündür. Kamera çeşitleri şöyle sıralanabilir:
- Kutu box Kameralar: Geleneksel güvenlik kameralarından olan kutu kameralar kullanıcı dostu olarak nitelendirilebilir. Lensleri değiştirilebildiği için bu kameraların kullanımı oldukça kolaydır. Kameranın görüntü alması istenilen alanın boyutuna göre genç seçimi yapılabilir. Çoğunlukla ofislerde, evlerde ve apartmanlarda kutu kamera kullanılır.
- Kubbe (Dome) Kameralar: Şekli kubbeye benzediği için kubbe kamera adını almıştır. Saldırıya dayanıklı, kızıl ötesi özellikli ve hızlı olmak üzere 3 farklı çeşidi bulunur. Kubbe kameralar iç mekanlarda kullanıma elverişlidir.
- Kızıl Ötesi Kameralar: Kızıl ötesi ışınlar sayesinde karanlık ortamlarda bile kameranın görüntü almasını sağlayan bir teknolojiye sahiptir. Bu nedenle özellikle dış mekanlarda yaygın olarak kullanılır. Hem CCTV kamera lensi gerektirmemesi hem de suya, toza karşı dayanıklı oluşu sayesinde kızıl ötesi kameralar yaygın bir kullanım ağına sahiptir.
- Kablosuz Analog Kameralar: Bu kameralardan elde edilen görüntüler MPEG veya MJPEG formatlarında radyo dalgaları üzerinde analog sinyal göndermek suretiyle iletilir. Oldukça uygun fiyatlı bir kamera türü olan kablosuz analog kameralar yoğun olarak tercih edilir. 100 metrelik bir sinyal iletim mesafesine sahip olduğu bilinir.
- Kablosuz IP Kameralar: IP kameralar üretilen analog sinyali DVS adı verilen digital video server ile işler. İşlemenin sonucunda sayısal hale dönüştürülen sinyaller ethernet bağlantısı ile yayınlanır. Kablosuz IP kameraların kaydettiği görüntüler internete sahip olan bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar ile görüntülenebilir. Hem iç hem de dış mekanlarda kablosuz IP kullanımı mümkündür.
- PTZ Kameralar: PTZ yani İngilizce pan, tilt, zoom kelimelerinin kısaltılmasıyla isimlendirilen bu kameralarda görüntü açısı dijital olarak kontrol edilebilir. Kendi etrafında dönebilen bu kameralar sayesinde hiçbir görüntüyü gözden kaçırmak mümkün değildir. Olağanüstü bir halde PTZ kameralar sayesinde en ufak ayrıntısına kadar her köşe görüntülenebilir.
Güvenlik Kamera Sistemleri Nasıl Kurulur?
Güvenlik kamera sistemleri düzgün ve kurallara uygun bir şekilde kullanıldığında amaca hizmet edecek işlevselliğe sahip olur. Bunun için öncelikle kameranın kapsama alanı belirlenmelidir. Pek çok güvenlik kamera sistemi tak-çalıştır olarak adlandırılan bir kurulum şekline sahiptir. Elektronik ile ilgili bilgi sahibi olan herkes tarafından talimatlara uyularak kolayca kurulabilir. Burada önemli olan ilk husus kameranın lensinin nereye yerleştirileceğidir. İzlenmek istenen alan mutlaka kameranın odağında olmalı ve yeterli kalitede görüntü elde edilebilecek uzaklığa kamera yerleştirilmelidir. Görüntünün titrememesi için kamera mutlaka sabit bir yere konumlandırılmış olmalıdır.
Bunun için duvarlar ve hareketsiz kitaplık, konsol gibi eşyalar uygun olabilir. Dış mekana kurulacak olan kameraların daha geniş bir görüş açısına sahip olması ve farklı hava koşullarına karşı da dayanıklı olması gerekir. Kamera sistemlerinin çoğunda uzun süreli görüntü kayıt edebilme özelliği bulunur. Böylece geriye dönüş kaydedilmiş görüntüler de istenildiği zaman izlenebilir. Bunun için kamera sistemi ile uyumlu bir kayıt sistemine de ihtiyaç duyulur. Söz konusu görüntü kayıtları oldukça yüksek kapasiteli hafızaya ihtiyaç duyulmasına neden olur. Bu nedenle yalnızca hareket meydana geldiğinde görüntüleri kayda almaya başlayan bir cihazın kullanılması daha doğru bir seçim olabilir.
Güvenlik Kamera Sistemleri Nasıl Çalışır?
Gelişen teknolojik olanaklar sayesinde ilk başlarda analog kameralar kullanırken son zamanlarda IP güvenlik kameralarının kullanılmaya başlandığı görülmektedir. IP kameralar yüksek çözünürlükte görüntüye sahiptir. Wi-Fi ağı sayesinde kamera tarafından algılanan görüntüler bilgisayara ve akıllı telefonlara veya tabletlere kolayca aktarılabilir. Akıllı telefon veya tabletlere yüklenen kamera uygulamasına giriş yaparak IP kamera tarafından elde edilen görüntüler canlı olarak istenildiği an izlenebilir. IP kameradan bir önceki teknoloji olan analog güvenlik kamerasında ise görüntüler DVR ya da dijital video kayıt cihazı üzerine kaydedilir. Kablo bağlantısı sayesinde kameraların DVR’a bağlanması sağlanır. Sonrasında kaydedilen görüntüler geriye dönük olarak izlenir.
Bu özelliklere ek olarak güvenlik kameraları mercek, sensör, AFE ve DSP olarak adlandırılan 4 ana parçanın birleşiminden oluşur. Video kamera prensibi ile aynı doğrultuda çalışan güvenlik kameralarının içerisinde koruyucu bir camın ardında duran mercek yer alır. Dışarıdan gelen ışınlar mercek sayesinde sensörde toplanır. Sonrasında AFE adı verilen birime ulaşan ışınlar dijital sinyale dönüştürülür. AFE’nin ardından DSP adlı birime gelen ışınlar görüntü haline gelir. Böylece kameradan ekrana yansıtılan video kayıt görüntüleri elde edilmiş olur.
Güvenlik Kameralarının Kullanılma Nedeni Nedir?
- İş yerlerinin hem iç hem dış güvenliğinin sağlanması
- İş yerinde çalışanların kontrol edilmesi
- Konutların iç ve dış güvenliğinin sağlanması
- Çocuklu aileler için dadıların gün boyunca kameradan izlenerek takip edilmesi
Evinize, iş yerinize veya bahçenize güvenlik kamera sistemi kurulmasını istiyorsanız Gazi Information Teknoloji’nin yol göstericiliğiyle en güvenilir kamera sistemine sahip olabilirsiniz. 2004 yılından beri İzmir’de faaliyet gösteren Gazi Information Teknoloji’nin uzman kadrosuyla güvenlik kamera sistemine sahip olabilirsiniz.
>> WhatsApp Web nasıl kullanılır?