ABD siber saldırı ile İran hava savunmasını vurdu

iran hava savunma

ABD ile İran arasındaki gerginlik şimdi de siber saldırı ile tırmanıyor. ABD’ye ait bir insansız casus uçağını düşürdüğünü açıklayan İran’ın ardından şimdi de ABD’nin İran’a hacker saldırısı düzenlediği ortaya çıktı.

Karşılıklı siber saldırı

Başkan Trump birkaç gün önce İran’a hava saldırısı düzenlemesi emrini verdiğini duyurmuştu. Ancak askeri tesislerde yaklaşık 150 İranlı personelin ölmesinin beklendiğini öğrenince son anda saldırıdan vazgeçtiğini açıklaması da hala ABD gündemini meşgul etmeye devam ediyor.

Ayrıca ABD ordusunun bu hava saldırısının hazırlığı olarak İran hava savunma sistemine siber saldırı düzenleyerek hava savunma sistemlerini çökerttiği de ortaya çıktı.

ABD ordusu, Roketlerin ABD uçaklarını izleyip vurması için işlem yapan bilgisayar sistemlerini hack’lediklerini duyurdu. ABD ordusu böylece İran hava savunma sistemini istedikleri anda devre dışı bırakabileceklerinin mesajını vermiş oldular.

İran’a karşı petrol ambargosu uygulayan ABD aynı zamanda İran’ın körfezdeki petrol tankerlerine saldırarak dünyaya petrol akışına engel olduğunu, “ismi ve bayrağı” belli olmayan ancak İran tarafından yönetilen silahlı küçük grupların petrol tankerlerini sabote ettiğini savunuyor.

İranlı hacker’lar da daha önce ABD’li şirketlere karşı saldırılar düzenlemişlerdi. Şimdi yeni bir siber saldırı dalgasının başlaması bekleniyor.

Ordunun açıkladığı hacking haberinden sonra ABD’li şirketler de özellikle İran’dan gelecek dijital tehditlere karşı güvenlik sistemlerini güncellemek için harekete geçtiler.

ABD, İran, Çin, Kuzer Kora ve Rusya’dan gelen hacker saldırıları ile son birkaç yıldır zor zamanlar yaşıyor, ülkede pek çok kurum bu saldırılar nedeniyle önemli kayıplar yaşadılar. Obama, başkanlığının son döneminde Çin başkanı ile birbirlerine karşı hacker saldırısı yapmamak ve mevcut saldırıları durdurmak üzere anlaşma yapmışlardı. Ancak Trump’ın başkan koltuğuna oturmasının ardından bu anlaşma rafa kalktı.

NASA’nın Mars Helikopteri son testini de geçti