2023 Microsoft’un yılı oluyor

microsoft

Microsoft, hem ChatGPT sayesinde yapay zeka alanında lider konuma yükselerek, hem de oyun dünyasında yaptığı atılımlarla 2023’te çok daha güçlendi.

Bu yıla girilirken Wall Street’te bazı önemli yatırım fonları yatırım stratejilerinde değişiklik yapmış, teknoloji dünyasında Google ve Apple gibi olağan şüphelilerin yerine Microsoft’u yatırım yapacakları teknoloji şirketlerinin ilk sırasına koymuştu. O dönemde bu ilginç bir gelişme olarak görüldü. Ancak artık yavaş yavaş 2023’ün sonuna yaklaştığımız şu dönemde, bu yatırım fonu yöneticilerinin ne kadar haklı olduğuna hep birlikte haklı oluyoruz. Çünkü teknoloji dünyasında 2023 Microsoft’un yılı oluyor.

Amerikalı teknoloji devi, yıllardır OpenAI’a yaptığı yatırımlar sayesinde bir anda yapay zeka alanında lider konuma yükseldi. OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka programı ChatGPT, bu yıl en çok konuştuğumuz uygulama oldu. Üstelik önümüzdeki yıllarda da bu durum değişmeyecek gibi görünüyor. Geçtiğimiz yıl sadece 28 milyon dolar gelir elde eden ChatGPT’nin bu yıl gelirini 1.3 milyar dolara çıkarması, bu alanın ne kadar hızlı büyüdüğünü ve büyüyeceğini gözler önüne seriyor. Microsoft da ChatGPT’nin bir numaralı yatırımcısı olarak bu yatırımının karşılığını fazlasıyla alacak gibi görünüyor.

satya nadella

Öte yandan kısa süre önce Windows’a Copilot adlı kendi yapay zeka entegrasyonunu ekleyerek bu alanda kendisinin de iddialı olacağını gösterdi. Diğer yandan Bing AI sayesinde Bing yıllar sonra Google’a ciddi bir rakip olarak görülmeye başlandı.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi şirket 2023’te oyun dünyasında da varlığını epey güçlendirdi. Game Pass platformunun yakaladığı başarı sayesinde Xbox, konsol tarafından sürekli gerisinde kaldığı PlayStation’a karşı kazanabileceği yeni bir cephe açtı. Xbox Game Pass ve Xbox Cloud Gaming’in önümüzdeki yıllarda oyun dünyasında çok önemli iki aktör olması bekleniyor. Bu da yetmezmiş gibi şirket bir de Activision Blizzard’ı bünyesine kattı. Call of Duty, Overwatch, Diablo gibi serileri kontrol eden, en büyük oyun stüdyolarından birinin yeni sahibi olan Microsoft, önümüzdeki yıllarda oyun dünyasında da lider konuma çıkmak için önemli bir adım atmış oldu. Tüm bunları üst üste koyduğumuzda, CEO Satya Nadella’nın Microsoft’u aydınlık bir geleceğe doğru taşıdığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Honor Magic Vs2 resmen tanıtıldı