2015’te bilim ve teknolojiye yön veren 7 kadın

bilim kadını

#İŞBİRLİĞİ

2015’ün sonuna doğru geliyoruz. Artık 2016’ya çok az zaman kaldı. Genel olarak hem bilim hem de teknoloji anlamında son derece yenilikçi gelişmelerin yaşandığı bu senede, kendi kendine öğrenebilen robotlardan, gen düzenlemelerine birçok çalışmaya kadınlar da yön verdi. İşte bilim insanları arasında, 2015’teki çalışmalarıyla en çok öne çıkan 7 kadın.

STEFANIE TELLEX
Brown Üniversitesi

Bu senenin en ilgi çekici ve enteresan teknolojik gelişmelerinden birisi Baxter’dı; bir robot. Baxter, şimdiye kadar rastladıklarımızın çok ötesinde bir öğrenme kapasitesiyle tanıdık olmayan objeleri seçmeyi, hakkında ön bilgi sahibi olmadığı çevresel koşullarda kamera ve kızılötesi sensörler yardımıyla sorunsuz biçimde dolaşmayı ve farklı açılardan belirli olayları analiz edebilmeyi başarmıştı. Tabii bu, bazı denemeleri saatler alan, hatta defalarca tekrarlanan sürecin bir parçası. Baxter herhangi bir şey öğrendiğinde yön bulmasına ve karar almasına yardımcı olan sensörleri sayesinde bunu işleyebiliyor ve iletişim kurduğu diğer robotlara, uygun formatta bilgi aktararak onların da bunu “öğrenmesini” sağlıyor.

Brown Üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimi Departmanı’nda yardımcı profesör olan Stefanie Tellex tarafından tasarlanan Baxter, 2015’in en dikkat çekici teknolojik gelişmelerinden bazılarının ana konusu. Yaratıcısı Tellex’in önümüzdeki seneler için hedefi “doğal ve günlük dili kullanarak, insanlarla benzersiz şekilde iletişim kurabilen robotlar yaratmak.”

Stefanie Tellex

Ünlü bir Amerikan dergisine yönetmen veren bilim insanı, “20 yıl içinde her evde, ev işlerine yardım eden, temizlik yapan, sofrayı kuran, bulaşık yıkayan hatta yemek yapan bir asistan robot olacak. Bu öngörüyü gerçekleştirebilmek için, robotların insanlarla etkileşime girmesinin önündeki sınırların kaldırılması ve işbirliğine yönelik çalışmanın sağlanması elzem” demiş. İfadesine “Makineler daha da güçlenip, otonom hale geldikçe; insanların onlara ne yapmaları gerektiğini söylemesine müsaade eden bir protokol geliştirmek şart. Ben, bir robotun öğrenebilmesini, algılayabilmesini ve çevresel şartlara göre objeleri hareket ettirebilmesini sağlamaya çalışıyorum. Bu insan – makine işbirliği için en önemli gereksinim” sözleriyle devam ederek, ünlü distopik yapay zeka Skynet’in adımlarını attığını göstermiş.

Tellex’a göre forklift’ler, mini helikopterler, drone’lar vb makineler için kendi kendini programlama, komut takip edip uygulama, öğrenme ve geri besleme gibi özellikler çok yakın gelecekte günlük hayatımıza girecek. Kendisinin bu alanda son derece ilgi çekici çalışmaları bulunuyor.