ChatGPT’nin Yeni Görsel Özelliği Sosyal Medyada Ghibli Çılgınlığı Başlattı!

ChatGPT deepfake isteklerini reddediyor!

ChatGPT’nin yeni görsel oluşturma özelliği kullanıma açılalı daha bir gün olmuşken, sosyal medyada Studio Ghibli çılgınlığı yaşattı. Japonya’nın ünlü animasyon stüdyosu Studio Ghibli tarzında görseller ortalığı sarmış durumda. Bir yandan da telif hakkı tartışmaları başladı.

My Neighbor Totoro, Spirited Away ve daha birçok meşhur animasyonun arkasında yer alan Studio Ghibli, dünya çapında oldukça bilinen bir isim. Ghibli’nin animasyonlarında kendine has bir tarz var. ChatGPT‘nin yeni görsel üretme özelliği sosyal medyanın Ghibli tarzında görsellerle dolup taşmasına sebep oldu. Kullanıcılar son 24 saat içinde birçok ünlü insana, filme, diziye ya da önemli olaylara ait karelerin Studio Ghibli versiyonlarını oluşturdu. Şimdiye kadar yapılan görsellerin neredeyse hepsi mevcut fotoğraflar veya resimlerin ChatGPT’ye yüklenip Ghibli stilinde yeniden üretilmesiyle elde edildi.

chatgpt

Google kısa süre önce Gemini Flash modeli için görsel oluşturma özelliğini yayınladı. Hemen arkasından da OpenAI, GPT-4o’nun görsel üretebileceğini duyurdu ve ChatGPT’de kullanıma sundu. Google ve OpenAI’ın en son araçları, tek metinle görsellerin stilini değiştiriyor. Kullanımı oldukça basit. Asıl olay ise telif haklarında yatıyor. Yapay zeka araçlarının stilleri taklit etmek için nasıl eğitildiği önemli. Şirketler telif hakkıyla korunan eserler üzerinden mi eğitim yaptı yoksa telif haklarını ihlal mi ettiler? İşte bu sorunun cevabı merak ediliyor.

OpenAI tehlike altında

Neal & McDevitt hukuk firmasının avukatlarından Evan Brown’a göre GPT-4o gibi görsel üretici modeller yasal gri bir alanda faaliyet gösteriyor. Brown, Ghibli stilinin açıkça telif hakkıyla korunmadığını söyledi. Yani OpenAI sadece Ghibli animasyonlarına benzeyen görseller üreterek yasaları çiğnemiyor. Ancak Evan Brown, OpenAI’ın GPT-4o modelini Ghibli animasyonlarından milyonlarca kareyle eğiterek bu benzerliği yakalamasının mantıklı olduğunu belirtiyor. Durum böyleyse mahkeme son kararı verecek demek.

New York Times ve birkaç farklı isim kendi içeriklerinin yapay zeka modellerinin eğitiminde izinsiz kullanıldığını iddia ederek OpenAI’la davalık oldular. Meta ve Midjourney gibi önde gelen şirketler de yine bu tarz davalarla karşı karşıya kaldı. Studio Ghibli’den de konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.

Poco F7 Ultra, Snapdragon 8 Elite, 2.5x tele kamera ve IP68 derecesiyle geliyor