2015’te bilim ve teknolojiye yön veren 7 kadın

bilim kadını

#İŞBİRLİĞİ

Maria Pereira

MARIA PEREIRA
Gecko Biyomedikal

Doğuştan gelen kalp hastalıkları çocuklarda inanılmaz derecede yaygın. Örneğin İngiltere’de 1000 doğumdan 8’inde bu durum gözlenebiliyor. Çocukların kalbi çok küçük olduğu için, organ dokusuna dikiş atmak çok tehlikeli olabiliyor. Bu tarz ameliyatların zaten zayıf olan organa daha fazla zarar verme riski var. İşte bu noktada Maria Pereria’nın çalışmaları devreye giriyor.

Gecko Biomedikal’in çalışmalarının başında bulunan Pereira, kalp gibi zorlu bir organın doğal ortamında tutunabilecek, dikişlerin yerine geçecek ve klasik kalp ameliyatından daha hafif bir operasyonla uygulanabilecek özel bir yapıştırıcı geliştirdi.

Bu “süper yapıştırıcı” tüm kriterleri yerine getiriyor; biyo-geri-dönüşümlü, biyolojik açıdan uyumlu, elastik ve insan dokusu gibi dinamik ve yumuşak. Böylece vücuttaki herhangi bir yırtıkla son derece uyumlu bir şekilde birleşme sağlayabiliyor. Yapıştırıcının etkisini gösterebilmesi için üzerine UV ışığın tutulması gerekiyor; bu da cerrahların ameliyat üzerinde tamamen kontrol sağlayabilmesi demek. Dolayısı ile kalpteki delikler eskisine oranla son derece etkin bir şekilde kapatılabiliyor. Bu tekniğin 2017’den itibaren dünyanın her yerinde kullanılmaya başlaması bekleniyor.