2015’in en çok ses getiren 9 teknolojik buluşu

Technology

#İŞBİRLİĞİ

Süper-Hızlandırılmış Fotosentez / Fotosentez Süreci Hızlandırılan Ekinlerle Milyonlarca İnsan Doyurulabilecek
Ne zaman hayatımızda olacak: 10-15 Yıl

Artan nüfus karşısında yetersiz kalan doğal kaynakların yarattığı problemler herkesin malumu. Ya da bu tanım üzerinde biraz daha düşünmek lazım; çünkü korunaklı hayatlarımızın bize sunduğu süper-market raflarının ne kadar büyük bir şans olduğunu hâlâ fark etmemiş olabiliriz. Neyse ki bunun bilincinde olan bilim insanları var ve kıtlık yüzünden hayatını kaybeden binlerce insanın kaderini değiştirecek yeni teknikler üzerinde çalışıyorlar. Pirinç bitkisinin güneş enerjisinden çok daha fazla oranda faydalanarak katbekat daha hızlı fotosentez yapması için çalışan bilim insanları, genetiğini değiştirdikleri bitkilerle, kıtlık sorununa çare bulmak istiyor.

Supercharged

International Rice Research Institute’dan Paul Quick’in yön verdiği araştırmalara, dünyanın dört bir yanından katılımda bulunan bilim insanları var. Bu grup, 2015’in Aralık ayında yaptıkları duyuruda Pirinç ve Mısır gibi bitkilerin daha hızlı üreyip olgunlaşması için, genetik müdahale ile süper-hızlı fotosentezin yolunu açtıklarını duyurdu. 8 ülkeden 12 laboratuvarın katıldığı bu konsorsiyumun hedefi, hali hazırda dünya nüfusunun %40’ını besleyen bu iki bitkinin artan talebe yetişebilmesini sağlamak.

“C4 Fotosentez” olarak adlandırılan bu teknik, karbon-dioksitin bitki yapraklarındaki özel hücrelere yönlendirilmesiyle, üreme ve büyüme hızını artırıyor. Şimdilik şeker kamışı ve mısır üzerinde denenen ve olumlu sonuçlar alınan bu tekniğin pirinç üretimine de uygulanarak, geleneksel pirinç tarımı sürecini en az bir kaç hafta hızlandırması bekleniyor. Aynı alanda, aynı miktarda su ve enerjiyle en az %50 daha fazla üretim yapılabilmesi anlamına gelen bu teknik, hem tasarruf hem de bereket sağlayarak dünyanın fakir insanlarının beslenmesinde önemli bir devrim yaratabilir. Yine Aralık ayında, ilk defa pirinç üzerinde uygulanan bir çalışma, olumlu sinyaller vererek araştırmacıların yüzünü güldürdü. IRRI tarafından yönetilen C4 Rice Consortium, Bill & Melinda Gates Vakfı‘ndan da fon yardımı alıyor.

Genetik mühendislik ve GDO tanımı, hali hazırda gıda kaynakları üzerinde dolaşan bir kara bulut gibi algılansa da, dünyanın geleceği buna bağlı olabilir. Şimdilik, dünyadaki tüm mısır, pirinç, şeker kamışı ve pancar tarlalarına uygulanması için yaklaşık 10-15 senesi bulunan tekniğin, geçen zaman içinde daha da olgunlaşması, hatta ortaya çıkan ürünün insan sağlığı üzerinde etkilerinin daha iyi gözlemlenmesi bekleniyor.