2015’in en çok ses getiren 9 teknolojik buluşu

Technology

#İŞBİRLİĞİ

Sıvı Biyopsi / Kanser Daha Erken Teşhis Edilebilecek
Ne zaman hayatımızda olacak: Hemen.

Biyopsi için günlerce, haftalarca hatta aylarca sıra bekleyenler bilir; öyle bir çaresizliktir ki o, insanı korkunç bir şüpheyle kavurur. Eğer maddi durumunuz iyiyse ve bir şekilde biyopsi sırasına girebildiyseniz, bu sefer de sonuçların gelmesini beklersiniz bir ömür. Bazı durumlarda belki bir, belki iki hafta sürebilen bu dönem öyle geçmek bilmez gelir ki insana; modern tıbbın yetersizliği hissine ister istemez kapılırsınız. İşte ardımızda bıraktığımız 2015’te, insan hayatı için en önemli buluşlardan birine daha imza atıldı ve kanser illetinin daha erken teşhis edilebilmesi için, hemen hayatımıza girecek bir yöntem icat edildi: Sıvı Biyopsi.

Hava kirliliği, düzensiz yapılaşma ve düşük maliyet amacıyla insan sağlığını hiçe sayan üretim koşulları, kanser hastalığını Çin’in en büyük düşmanlarından biri haline getirdi. Bu nedenle erken teşhis için, en önemli teknolojik adımın Çin’den gelmesi de şaşırtıcı değil. The Chinese University of Hong Kong‘ta görevli bilim insanı Denis Lo, son 20 yılını “Sıvı Biyopsi” adını verdiği bu tekniğe adamış. Başta Karaciğer olmak üzere pek çok kanser türünü, henüz semptomlar bile belirmeden DNA sekansını işleyerek teşhis eden bu teknik, basit bir yöntemle alınan kan örneğinin ilgili cihazlarda incelenmesinden oluşuyor.

LiquidBiopsy

Tekniğin güvenirliğinin saptanması için 20.000 orta yaşlı ve sağlıklı Çinli erkek üzerinde çalışılması planlanmış ve şimdiye kadar 10.000 kişi taramadan geçirilmiş. Taranan kişiler içinde 17 kişinin kanser olduğu tespit edilmiş ve bunların 13’ü, şimdiye kadar teşhis edilebilen en erken kanser aşamasında yer alıyor. Dolayısıyla çok düşük miktarda radyasyon terapisi ile, henüz semptomlar baş göstermeden kanserden kurtulabilmeyi başarabilmişler. Teşhis edilen kanser türü, Çinlilerin genetik yapısı ve tuzlu balık tüketiminin yoğunluğu nedeniyle o coğrafyada yaygın olan bir çeşit gırtlak kanseri olarak açıklanıyor. Çalışmaların başka araştırmacıların da katılımıyla derinleştirilerek, en sık görülen kanser türlerinin teşhisini kapsamasından sonra hızla yayılacağını öngören Lo, yakın gelecekte basit bir kan testi ile bu kabustan çok erken safhada kurtulabileceğimizi umuyor.