ZTE 1,7 milyar dolar ödemeyi kabul etti

zte

Son dönemde teknoloji gündeminin önemli başlıklarından biri haline gelen ZTE – ABD davası, sonunda netliğe kavuşacak gibi görünüyor. Keza Çinli teknoloji devi kesilen cezaya sıcak bakıyor.

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru bazı Çinli akıllı telefon üreticilerinin İran ve Kuzey Kore’ye uygulanan küresel ambargo kurallarına aykırı davrandığına dair bazı iddialar ortaya atılmıştı. Bu iddiaların araştırılması için bir komisyon görevlendirilmiş ve soruşturma başlatılmıştı.

Nitekim komisyonun verdiği rapor doğrultusunda ZTE’nin Kuzey Kore ve İran’a akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirdiği ortaya çıkmış ve Çinli üretici ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalmıştı.

ZTE, kötünün iyisini seçmek zorunda

Mevcut dönemde Trump ve Çin hükümeti arasında ticari konularda yaşanan anlaşmazlıklar da ZTE’nin önünü tıkadı. Çinli akıllı telefon üreticisine ilk etapta 7 yıl ithalat ve ihracat yasağı getirildi. Bu yasak doğrultusunda hiç bir ABD’li üretici ZTE’ye mal satmayacak, şirketin ürettiği ürünler de 7 yıl boyunca ABD sınırları içerisinde satılmayacaktır. (Stoktaki ürünler hariç)

zte 1

Hali hazırda Çinli üretici, kullandığı donanımın yüzde 30’luk bölümünü ABD’li kuruluşlardan tedarik ettiği için kısa sürede 3 milyar dolara yakın bir zarara uğradı. Ayrıca ABD pazarındaki yüzde 10’a yaklaşan pazar payı da tehlikeye girdi.

Tüm bunları göz önüne alan Çinli akıllı telefon üreticisi, ABD tarafından talep edilen 1.7 milyar dolarlık cezayı ödemeyi kabul etti. Elbette hepsi bununla da sınırlı değil. Trump hükümetinin 7 yıllık yasağı para cezasına çevirmesi durumunda. Çin daha fazla ABD üretimi tarım ürünü satacağına dair de söz verdi.

Lenovo Z5 satış tarihi açıklandı