Zoox otonom robotaksisini tanıttı

Zoox

Amazon bünyesinde yer alan Zoox, 2020 yılında duyurduğu otonom robotaksisini bu hafta TechCrunch Mobility 2022 konferansında görücüye çıkardı.

Bildiğiniz gibi bir sürücüye ihtiyaç duymayan otonom araçlar artık gerçeğe dönüşmüş durumda. Bugün Amerika’nın farklı eyaletlerinde pek çok şirket kendi otonom araçlarını trafiğe sunmak için gerekli izinleri almış durumda. Otonom araçların trafiğe çıkmasıyla birlikte yeni bir kavram da hayatımıza girdi: Robotaksiler.

Herhangi bir sürücüsü olmayan, önceden belirlemiş istikametlerde hizmet veren bu otonom araçlar, taşımacılığın geleceğinde önemli bir rol oynayacak. Bu yüzden pek çok şirket bu alana yatırım yapıyor. Bu şirketlerden biri de Amazon’un bünyesinde yer alan Zoox.

zoox 2

Amazon çatısı altında otonom araçlar geliştiren Zoox, ticari kullanıma sunacağı elektrikli robotaksisini TechCrunch Mobility 2022 konferansında görücüye çıkardı.

Dört kişi taşıyabilen futuristik görünümlü bu otonom araç, bir küpü andıran köşeli bir dış tasarıma sahip. Kayarak açılan kapıları ve tabandan tavana uzanan camları araca şık bir görüntü veriyor. Araçta ayrıca yoldaki yayaları uyarmak için hoparlörler ve yolcuların kullanımına sunulacak bir USB-C girişi bulunuyor.

Otonom araçta bir sürücü koltuğu olmadığı için aracın önü ya da arkası gibi bir ayrım bulunmuyor. Çift yönlü gidebilen araç simetrik bir tasarıma sahip. Aracın her iki tarafında da aynı kameralar, ışıklar ve hoparlörler yer alıyor. Zoox CTO’su Jesse Levinson, şirket içerisinde aracın önü ya da arkası demek yerine güney tarafı veya kuzey tarafı diyerek aracın farklı kısımlarını tarif ettiklerini söylüyor.

Levinson aracın ne zaman trafiğe çıkacağı hakkında net bir tarih vermese de çok yakında diyerek bu otonom robotaksiyi birkaç yıl içinde yollarda göreceğimizin sinyalini veriyor.

Twitter Elon Musk’ı anlaşmayı tamamlamaya zorlayacak