Amazon’un Sürücüsüz Robotaksileri Soruşturma Altında

Zoox robotaksi

Amazon’un büyük umutlar bağladığı robotaksi şirketi Zoox, sürücüsüz araçlarının karıştığı kazalar sebebiyle trafik idaresinin radarına takıldı.

Yakın gelecekte hayatımıza girecek yeni teknolojilerden biri de robotaksiler olacak gibi görünüyor. Bugün Tesla’dan Amazon’a, General Motors’tan Rolls-Royce’a pek çok şirket otonom robotaksiler üzerinde çalışıyor. Hatta bunlardan bazıları test sürüşlerine başlamış durumda. Ancak otonom sürüş teknolojilerinin hala istenen noktaya gelememiş olması, bu girişimlerin önünde önemli bir engel olmaya devam ediyor.

Bu engele takılan son şirket de Amazon oldu. Amazon bünyesinde yer alan Zoox, bu alanda en kayda değer işleri ortaya kıyan şirket olarak adından söz ettiriyordu. Ancak şirket bu hafta kaza haberleriyle gündeme geldi. Zoox’un otonom robotaksilerinin ABD sokaklarında birden fazla kazaya karışması sonrası trafik idaresi bu araçlara yönelik bir soruşturma başlattı.

zoox robotaksi

Amerikan trafik idaresi, özellikle iki vakayı araştırıyor. Her iki vakada da Zoox araçlarının ani fren yapması sebebiyle arkalarından gelen motosikletlerin kaza yapmasına sebep olduğu söyleniyor. Her iki kazada da ciddi bir yaralanma yaşanmamış olması Zoox için iyi haber. Ancak bu soruşturma sonucunda Zoox araçlarının sakıncalı bulunması halinde bu araçların trafikte test sürüşü yapma hakları ellerinden alınabilir ki bu da Amazon için ciddi bir geri adım olur.

Zoox ortadaki görselde görebileceğiniz gibi yenilikçi tasarımlarıyla dikkat çeken robotaksilere de sahip. Ancak söz konusu iki kazaya karışan araçlar bunlar değil, en üstte görebileceğiniz otonom Toyota Highlander SUVlar.

Yeni ChatGPT Tanıtıldı; Bilim-Kurgu Filmlerine Bir Adım Daha Yaklaştık