Nerede kaldı bu otonom araçlar?

otonom araçlar 2

#İŞBİRLİĞİ

Birkaç sene öncesinde yolların yeni hakimi olacağı iddia edilen otonom araçlar bir türlü trafiğe çıkamadı. Görünen o ki henüz dünya bu teknolojiye hazır değil.

2015 yılında otonom araçlar üzerine muazzam bir reklam kampanyası yürütüldü. Hemen hemen hergün Google ya da çeşitli teknoloji şirketlerinin otonom otomobillere dair paylaşımlarıyla karşılaşıyorduk.

Pek çok otorite otonom araçların 2020 yılıyla birlikte trafiğe çıkacağını ve birçok üreticinin otonom otomobillere geçiş yapacağını iddia ediyordu. Peki 2019’un sonlarına yaklaştığımız şu günlerde otonom araçlara dair hangi ön görüler gerçekleşti?

otonom araçlar 1

Otonom araçlar nereye kayboldu?

Az önce de bahsettiğimiz üzere, 2015’te teknoloji ve otomotiv sektörünün önde gelen isimleri otonom araçları üretebilmek için adeta yarış halindeydi. Özellikle Google bu sektörde öncü isimlerden biri olma yolunda hızla ilerliyordu.

Pek çok bölgede otonom araçlarını teste çıkaran Google, bundan ilerisine ne yazık ki gidemedi. Bir şekilde otonom sürüş sistemi istenilen verimliliğe ulaşmadı.

Daha test aşamasındayken bile pek çok kazaya karışan otonom araçlara karşı olan güven ve merak günden güne azaldı. Sonuç olarak pek çok üretici bu alanda daha fazla yatırım yapmama kararı aldı.

Elbette bu durum otonom araç projesinin tamamen rafa kaldırıldığı anlamına gelmiyor. Zira bu konuda da hala çeşitli çalışmalar mevcut.

otonom araçlar

2020 olmaz, 2030 belki, 2040 büyük ihtimal

Peki gelelim asıl soruya. Otonom araçlar trafiğe ne zaman çıkacak. Yazının başlarında da bahsettiğimiz üzere, 2015’te otonom teknolojiler çok fazla popüler olduğu için bu teknolojinin kısa sürede olgunlaşacağı ve 2020’de ilk otonom araçların trafikte dolaşmaya başlayacağı tahmin ediliyordu.

Fakat evdeki hesap çarşıya uymadı. Pek çok ülke otonom otomobiller için kriterler belirlese de trafiğe çıkan araç sayısı bir eldeki parmak sayısını bile geçemedi.

Artık yakın bir gelecekte otonom araçların trafiğe çıkma olasılığı hayli düşük görünüyor. Dahası bu teknolojinin istenilen seviyeye gelmesi için en az 10 yıl geçmesi gerektiğini savunanlar da var. Peki gerçek anlamda otonom yani sürücüsüz araçların trafiğe çıkması kaç yılı bulacak?

otonom araçlar

Bazı otoriteler, otonom araçların kabulü ve trafiğe tam anlamıyla adapte olabilmesi için en az 20 yıla ihtiyaç olduğunu söylüyorlar.

Kısacası öyle ya da böyle otonom araçlar trafiğe çıkacak. Fakat bunun kısa vadede gerçekleşmesi ciddi anlamda zor. O yüzden sürücüsüz araçların yollarda karşımıza çıkması için en az 20 – 30 yıl daha beklememiz gerekiyor. Hatta ülkemiz için bu zaman dilimi biraz daha uzayabilir. Malum, bu teknolojinin Türkiye’ye gelip, yollarımızın ona göre düzenlenmesi ve benzeri kriterler, işi hayli zorlaştıracaktır.

En ucuz benzinli otomobiller için tıklayın