Zoom nedir? Nasıl kullanılır? Güvenli mi?

Zoom 5

#İŞBİRLİĞİ

Corona virüsü ile yıldızı parlayan Zoom Cloud Meetings uygulamasının nasıl kullanılacağını anlatıyoruz. Peki, bu uygulama güvenli mi?

Dünya çapında corona virüsü yüzünden binlerce kişi evden çalışma sistemine geçiş yaptı. Büyük firmaların bile geçtiği evden çalışma sistemi bazı uygulamaların parlamasını sağladı. Yıldızı son dönemde parlayan uygulamalar arasında en dikkat çekeni ise Zoom Cloud Meetings oldu. Görüntülü görüşme imkanı sunan bu uygulama toplantılar sırasında ekran paylaşımı yapma özelliği ile de kullanıcılara büyük kolaylık sunuyor. Peki, Zoom nasıl kullanılır? Sanıldığı kadar bu uygulama güvenli mi?

Zoom nedir? Nasıl yüklenir?

Zoom Cloud Meetings uygulaması özünde görüntülü görüşme yapamayı sağlıyor. Ancak sunduğu ek özellikler ile uzaktan toplantıların vazgeçilmezi haline gelmeyi de başarıyor. Uygulama hemen hemen tüm platformlarda yer alıyor. iOS, Android, Windows, macOS ve hatta internet tarayıcılarında (Chrome ve Firefox) bile uygulama kullanmak mümkün.

Türkiye’de en çok corona virüsü vakası ve ölümü olan iller duyuruldu!

Zoom’u iPhone ve iPad için App Store, Android telefonlar için Google Play Store‘dan, Windows ve macOS için ise buradan olarak indirebilirsiniz. Uygulamayı yükledikten sonra mail adresiniz ile hesap oluşturun. Ücretsiz olarak oluşturduğunuz hesabınız ile uygulama giriş yapın. Daha sonra arkadaşlarınızı mail yoluyla uygulamaya davet edebilir ve görüntülü görüşme gerçekleştirebilirsiniz.

zoom nasıl kullanılır

Oldukça sade ve kullanışlı bir arayüze sahip olan uygulama ile görüntülü görüşme yapmanın yanı sıra; dosya gönderebilir ve ekranınızı canlı bir şekilde paylaşabilirsiniz. Peki, onlarca özellik sunan bu uygulama sanıldığı kadar güvenli mi?

Zoom uygulaması güvenli mi?

İndirme rakamları bir anda fırlayan Çinli Eric S. Yuan tarafından kurulan Zoom’un pek güvenli olmadığı son gelen analizler ile ortaya çıktı. Zoom‘un iOS’teki uygulamasında yer alan Facebook SDK‘sı yüzünden kullanıcıların tüm verilerinin Facebook’a gönderildiği itiraf edilmiş ve bu açık güncellemeler ile kapatılmıştı.

Zoom’un tek vakası bu da değil. Bildiğiniz gibi WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarında hackerların mesajlara ulaşamaması için E2E yani uçtan uca şifreleme sistemi kullanılıyor. Zoom’un da bu şifrelemeyi kullandığı sohbet esnasında bir uyarı ile belirtiliyor. Ancak firma yetkilisi görüşmeleri E2E yerine AES ile şifrelediklerini itiraf etti. Yani E2E şifreleme diyip daha düşük güvenlik sunan AES ile görüşmelerin güvenliği sağlanmış.

Zoom nedir

Uygulamanın son vakası ise oldukça ilginç. Yapılan analizler sonucu uygulamanın e-posta adreslerini ve fotoğraflarını 3. parti kişilere sızdırdığı/sattığı ortaya çıktı. Kaostan veri elde ederek büyük bir skandala imza atan bu uygulamayı güvenliğinize önem veriyorsanız kullanmamanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Zoom’a alternatif olarak buradan sizler için listelediğimiz uygulamaları deneyebilirsiniz.