YouTube, ilk telif hakkı şeffaflığı raporunda ortaya çıkan telif hakkı iddialarına daha fazla ışık tutuyor. 2,2 milyondan fazla (yaklaşık yüzde 60) tartışmalı hak talebinin yükleyici lehine,1,5 milyonun biraz altında olan kısmını da davacının lehine çözüldüğünü belirtiyor. İşte detaylar.
Ocak ve Haziran arasındaki tüm telif hakkı hak taleplerinin yüzde 99’undan fazlası (722.7 milyon), Content ID aracılığıyla ortaya çıktı. Telif hakkı problemleriyle baş etmeye çalışan platform için bu hak taleplerinin sadece yüzde 0,5’i tartışıldı. Diğer telif hakkı talepleri, web formları ve Copyright Match aracı aracılığıyla gönderildi. YouTube, manuel olarak yapılan hak taleplerine itiraz edilme olasılığının otomatik olanlardan iki kat daha fazla olduğunu söylüyor. Bu durum, çoğu ihtilaf kendi lehlerine çözülmüş olsa bile içerik oluşturucuların Content ID hak taleplerine itiraz etme konusunda daha isteksiz olduklarını gösteriyor.
Telif hakkı sahipleri, haklarını ihlal ettiği düşünülen bir videonun silinmesini, görüntüleme istatistiklerini takip etmeyi ve/veya elde ettiği geliri almayı tercih edebilir. Bu yılın başlarında YouTube, içerik oluşturuculara bir video yüklediklerinde olası telif hakkı ihlallerini kontrol etmeleri için bir yol sunmaya başladı. Platform, içerik oluşturuculara bir videonun sorunlara neden olan bölümlerini kaldırmanın bir yolunu sunuyor.
YouTube içerik oluşturucuları, platformun telif hakkı iddialarını nasıl ele aldığını uzun süredir eleştirdi. Birçoğu açıkça yanlış olan iddialar sonucunda para kaybedebilir ve hatta kanallarının yasaklanmasıyla karşı karşıya kalabilirler. Rapor, telif hakkı iddialarının ne kadar büyük bir sorun olduğu konusunda daha fazla bilgi sağlarken, YouTube “hiçbir sistemin mükemmel olmadığını” söylüyor.
Google haritalar AVM özelliği ile geliyor: Her yer detaylıca gösterilecek