YouTube önümüzdeki ay o reklamları kaldırıyor

youtube

YouTube’ta premium üyeliğiniz yoksa karşınıza bolca reklam çıkıyor. Eğer reklamlardan bıktıysanız size her gün göremeyeceğimiz bir haberimiz var. YouTube’ta artık daha az reklam formatı göreceksiniz. Popüler video paylaşım platformu “banner reklamların” kaldırılacağını açıkladı.

Video izlerken oynatıcının üzerinde açılan, izlenen videoyu kısmen engelleyen sinir edici banner reklamlar artık YouTube’ta olmayacak. Overlay reklam olarak da adlandırılan bu banner formatı 6 Nisan’dan itibaren tarihe karışacak. Şirket bu tarz reklamları eski tip olarak değerlendiriyor. Platformdan yapılan açıklamada banner reklamların masaüstünde çalıştığı, izleyicileri rahatsız ettiği belirtildi. Bundan sonra bir videonun öncesinde, ortasında veya sonrasında çıkan normal video reklamlar olacak. Ancak banner reklam formatının önerilen videolar listesinde kalacağını belirtelim.

Videolardaki reklamlar izleyiciler için can sıkıcı olsa da, içerik üreticiler için önemli. Çünkü YouTube reklamlardaki belirli eşiklere göre üreticiere ödeme yapıyor. Banner reklamlar yıllar öncesi kadar etkili değil, içerik üreticilere veya reklamverenlere istediğini pek sağlamıyor. YouTube’un eskimeye başlayan sistemi rafa kaldırması bu yüzden de şaşırtıcı bir durum değil.

youtube

Diğer yandan popüler platformla ilgili dedikodular da bitmek bilmiyor. Söylenenlere göre Google, Bard isimli yapay zeka aracını YouTube’a entegre etmenin yolları üzerinde çalışıyor. Böylece herhangi bir video arattığımız zaman yapay zeka devreye girerek, bizlere daha iyi sonuçlar gösterecek, tavsiyeler verecek. Herhangi bir video hakkında bir şeyler sorunca bilgilendirme yapacak. Bu durum, Microsoft ve ChatGPT ile olan rekabetin bir parçası. Bilindiği üzere Microsoft, Bing arama motoruna ChatGPT’yi dahil etti. Bu gelişme yapay zeka destekli arama motorları dönemini de başlatmış oldu. Birkaç sene içinde klasik arama motoru yerine ChatGPT’li Bing gibi arama motorlarının alması bekleniyor. Arama motoru pazarının en büyük payına sahip Google, yarışta geri kalmamak için gaza basmış durumda.

PC oyuncuları Windows 11’e geçiyor