Yonga üretimini bu kez de Japonya’daki deprem vurdu!

Nvidia ARM

Teknoloji dünyasının beli doğrulmuyor. Akıllı cihazların en önemli maddesi konumundaki yonga setlerinin üretimi, bu kez de Japon depremi ile sekteye uğradı.

Yonga üretimini bu kez de Japonya’daki deprem vurdu! Son birkaç yıl özellikle teknoloji dünyası için oldukça sancılı geçti. Hammadde ve yarı mamul üretimini sekteye uğratan ilk ciddi olay Çin’de ortaya çıkan COVID-19 salgını olmuştu. Çin’de başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan bu salgın yüzünden, özellikle yarı iletkenlerin üretimi ciddi manada azalmış, buna bir de talep artışı eklenince işler iyiden iyiye içinden çıkılmaz bir hale bürünmüştü.

Bununla birlikte son günlerde hem yeni sürece alışılması hem de COVID-19’un yavaş yavaş etkisini kaybetmeye başlamasıyla eskiye dönüş sinyalleri veren yonga seti piyasası bu kez de Japonya’da meydana gelen 7,3’lük depremle sarsıldı.

MediaTek, 5G ile birlikte pazar ağırlığını arttırıyor

Yonga üretimini bu kez de Japonya’daki deprem vurdu!

Ülkenin en önemli yonga seti üreticilerinden 4’ü yani Kioxia, Sony, Sumco, Renesas bu deprem nedeniyle tesislerinin kısmi hasar gördüğünü ve bu hasarların onarımı için belli bir süre gerektiğini duyurdu. Tabi bunun manası, belirsiz bir süreliğine bu önemli dört yonga üreticisi depremin gerçekleştiği bölgedeki üretimlerini askıya aldı.

Öte yandan deprem bölgesine en yakın isim olan Kioxia için işler daha kötü. Yakın bir zamanda tesislerdeki sızıntı nedeniyle üretime ara veren ve bir süredir de bu sızıntının onarımı için uğraşan firma, tam yeniden faaliyete geçeceği sırada şimdi de deprem yüzünden üretime ara vermek zorunda kaldı. Bu gelişmelerin sonucu olarak da, bu firmalar tarafından yonga setlerine en az %10 dolaylarında zam yapılacağı öngörülüyor.

 Türkiye müzik tarihinin unutulmaz dönemi: 93 yazı