Yarı iletken pazarında gelir rekor seviyede azalmaya devam ediyor

yarı iletken

Bağımsız analiz ve danışmanlık şirketi olan Omdia’ya göre yarı iletken pazarının geliri 2023’ün ilk çeyreğinde arka arkaya azaldı. Gelirdeki düşüş 2002’den bu yana ilk defa uzun sürdü.

2023’ün ilk çeyreğindeki gelir, bir önceki çeyreğe kıyasla %9’luk azalmayla 120,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Omdia’ya göre gelirdeki düşüş, pandemi döneminde yaşanan rekor yükselişin ardından geldi. Bu dönem ise 2020’nin 4. çeyreği ile 2021’in 4. çeyreği arasında yaşandı.

Bu gerilemenin en büyük etkenleri arasında bellek ve MPU pazarları yer alıyor. MPU pazarı, 2022’nin 1. çeyreğinde 13,1 milyar dolara (Toplam büyüklüğünün %65’ine) ulaştı. Bellek pazarı ise 2023’ün ilk çeyreğinde 19,3 milyar dolara ulaştı ve 2022’ye göre %44 kadar daha düşük satış performansı gösterdi. Omdia, bellek ve MPU pazarlarının 2023’ün 1. çeyreğinde toplamda %19 gerilediğini, bu durumun da yarı iletken pazarını etkilediğini söyledi. Rapora göre %19’luk gerileme, yarı iletken pazarının gelirinde üç aylık %9 oranında düşüşe sebep oldu.

yarı iletken

Analist Cliff Leimbach yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yarı iletken pazarı talep eksiliği nedeniyle ardı ardına düşüş yaşadı. Toplam gelirde azalma oldu. Bellek ve MPU pazarlarında beklenen performans gerçekleşmedi ve bu durum genel olarak yarı iletken pazarını etkiledi. Ancak madalyonun diğer tarafında yapay zeka sayesinde oluşan bir talep var. Nvidia bu alanda lider olduğu için güçlü gelir artışı kaydetti. 2023’e girerken birçok şirket geriledi ve eksi performans gösterdi, Nvidia ise bu durumu tersine çevirdi. Yarı iletken şirketlerinin çoğu henüz yapay zekanın oluşturduğu alandan yararlanamadı.”

Bellek pazarında son üç çeyrekte işler istenildiği gibi gitmiyor ve gelirler erimeye devam ediyor. Bu durum pazar payı sıralamasını da değiştirdi. Bir önceki yıl ilk beş şirket arasında Samsung, SK Hynix ve Micron Technology bulunuyordu. Şu anda ilk 10’da sadece Samsung yer alıyor. SK Hynix ve Micron, 2008’den bu yana ilk kez, ilk 10’da yok. Bu durum bellek üreticilerinin karşılaştığı zorlukları ve pazardaki durumu bir kere daha ortaya koyuyor.

Apple Vision Pro’dan beklentisini düşürdü