Yapay zeka, ChatGPT sayesinde gündemden düşmek bilmiyor. Önümüzdeki birkaç sene içinde yapay zeka birçok alanı değiştirecek ve daha çok karşımıza çıkacak. Madalyonun diğer tarafında hackerlar ve dolandırıcılar var. Washington Post’un haberine göre insanların sesini taklit eden yapay zeka araçlarıyla yapılan dolandırıcılıkların sayısı arttı. 5000’den fazla kurban taklit sesle kandırılıp, 11 milyon dolarlık vurgun yapıldı.
Siber suçlular, yapay zekayla birilerini taklit edip dolandırıcılık yapıyor. Washington Post tarafından paylaşılan güvenlik raporuna göre birinin sesini ve tonunu içeren taklit sesler için birkaç ses örneği gerekiyor. Oluşturulan sesi ayırt etmek zor olabiliyor. Hedef alınan kişiler de genellikle yaşlılar. Kurbanlar aradığında mantıksız görünen acil durumlardan bahsediliyor. Kurban kişi hem acil durum olmasından hem de o heyecanla, karşısındaki sesin gerçek olup olmadığını tam olarak algılayamıyor. Böylece dolandırıcıların istediklerini yapıyor.
Bahsedilen olaylara bakarsak, mesela yaşlı bir çift, oğullarıyla konuştuklarına inandıktan sonra bitcoin olarak dolandırıcılara 15 bin dolar göndermiş. Bir başka olayda, ABD’li üst düzey bir yetkilinin ses tonuyla dolandırıcılık yapılmış. Sözde yetkili, kandırdığı kişi hakkında soruşturma açıldığından bahsetmiş. Kurban kişi gerçekte taklit olan üst düzey yetkilinin sesine inanıp, para kaptırmış.
Bu sözde sahtekarlık ABD’de son derece yaygın. 2022’de en çok bildirilen dolandırıcılık türü yapay zekayla taklit edilen ses dolandırıcılığı oldu. Yaklaşık 36 bin olay güvenlik güçlerine bildirildi, 5000’den fazla kişi dolandırıldı. Suçlular toplamda 11 milyon dolarlık dolandırıcılık gerçekleştirdi.
Güvenlik raporuna göre bu sahtekarlık dünyanın herhangi bir yerinden yapılabiliyor. Aramaları takip etmek, dolandırıcıları tespit etmek, kaptırılan paraların geri ödenmesini sağlamak için dolandırıcıların faaliyet gösterdiği ülkenin ilgili kurumlarıyla iletişime geçmek gerekiyor. Bu vakaların ülkelerdeki soruşturmalara tabi tutulması lazım. Bu yüzden de işler zorlaşıyor. Ayrıca bazı kurumlar artan taklit vakalarıyla başa çıkmak için yeterli donanım ve cihaza da sahip olmayabiliyor.