Yapay zeka: “Küresel ısınma düşündüğünüzden kötü”

Küresel ısınma sebebiyle gençler çocuk yapmaktan korkuyor

Geriye dönük olarak iklim modellerini inceleyen yapay zeka, “küresel ısınma düşündüğünüzde de kötü” diyerek korkutucu bir tabloyu gözler önüne serdi.

Bildiğiniz gibi bugün Dünya’daki yaşamı tehdit eden en büyük tehlikelerden biri, belki de en başta geleni, küresel ısınma. Ya da son dönemde daha çok tercih edilen adıyla iklim değişikliği. Yıllardır bilim insanlarından Hollywood yıldızlarına, politikacılardan aktivistlere pek çok kişi bu insanları uyarıyor ve daha da geç olmadan fark yaratacak değişikler yapılmasının önemine dikkat çekiyor.

Küresel ısınmanın yarattığı büyük tehlikeye dikkat çekenlere yapay zeka da katıldı. İklim değişikliğinin yarattığı tehlikenin boyutunu ölçmek için yapay zekadan destek alan araştırmacılar, bu yapay zeka programından korkutan bir cevap aldılar: “Küresel ısınma düşündüğünüzden de kötü”.

Küresel ısınma sebebiyle gençler çocuk yapmaktan korkuyor

Bu hafta Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan makaleye göre bilim insanlarının korktuğu 1.5 derecelik küresel sıcaklık artışı, 10 yıl geçmeden gerçekleşebilir. Yapay zeka destekli bu yeni araştırmaya göre önümüzdeki 10 yıl içinde kuraklık çok ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu da vahşi yaşamda toplu ölümlere ve koca ekosistemlerinin tamamen yok olmasına sebep olabilir. Doğadaki bu tahribat, daha da büyüyen bir kuraklık ve kıtlık olarak insanlara geri dönebilir.

Yıllarca geriye giden iklim modellerini inceleyen yapay zeka tarafından paylaşılan sonuçlar, bilim insanlarının halihazırda yeterince korkunç olan öngörülerinin bile durumun vahametini tam olarak yansıtmıyor olabileceğini gösteriyor. Bilim insanları 2050’ye kadar 2 derecelik bir artış yaşanmasının yıkıcı sonuçları olacağını söylüyordu. Oysa şimdi yapay zeka, daha 2033’e gelmeden 1.5 derecelik bir artış olacağını söylüyor. Bilim insanları, en iyimser senaryoda bile bu eşiğin 2023-2025 arasında aşılacağını düşünüyor.

ChatGPT büyüme hızıyla tarihe geçti