Çin’deki araştırmacılar, üst düzey bir bilgisayarı beş saatin altında tasarlayabilen bir yapay zeka aracı geliştirdiler. İşte tüm detaylar.
Beş farklı kurumdan 19 bilgisayar bilimciden oluşan ekip, makinelerin insanlara benzer şekilde bilgisayar çipleri oluşturabileceğini kanıtlamak için bir proje başlattı. Araştırmacılar, başarının bir insan ekibinin başarabileceğinden 1000 kat daha hızlı gerçekleştirildiğini iddia ederek, kendi kendini geliştiren makineler inşa etme yolunda büyük bir adım attı.
Bilim adamları, araştırmalarını detaylandıran bir makalede, “İnsanlığı diğer hayvanlardan ve geleneksel makinelerden ayırıyor ve makinelere insan düzeyinde veya ötesinde tasarım yetenekleri kazandırmak için uğraşıyoruz” diye belirtti. Yapay zeka insana kıyasla çok daha kısa bir sürede hızlıca yapılması gerekeni yapıyor.
“Bir merkezi işlem birimini (CPU), bir bilgisayarın beynini ve insanlığın şimdiye kadar tasarladığı dünyanın en karmaşık cihazlarından birini otomatik olarak tasarlamak için yeni bir yapay zeka yaklaşımı sunuyoruz” diyen ekip projesinde başarılı oldu. Proje, Linux işletim sistemini çalıştırabilen ve doğrulama testlerinde yüzde 99,99 doğruluk elde edebilen endüstriyel ölçekli bir RISC-V CPU’nun yerleşimini içeriyor. Yapay zeka, insan ekiplerinin “tasarım süresinin ve kaynaklarının yüzde 60-80’inden fazlasını tükettiğini” söylediği tipik tasarım döngüsünün manuel programlama ve doğrulama sürecini atladı. Yapay zeka aynı zamanda, ilk olarak 1945’te icat edilen von Neumann mimarisi denen bir şeyi ortaya çıkararak, bilgisayar tasarımını içeren keşifleri otonom olarak yapabildi.
Diablo 4 reklamını ‘karantinayı hatırlatıyor’ diyerek şikayet etti!