Yeni bir zararlı yazılım ailesi  ortaya çıktı

zararlı yazılım

Güvenlik araştırmacıları, Lazarus’un kötü şöhrete sahip alt grubu olan Andariel’in faaliyetlerine yönelik araştırmaları sırasında, Andariel’in bilinen DTrack zararlı yazılım ve Maui fidye yazılımı kullanımının yanı sıra EarlyRat adlı yeni bir zararlı yazılım ailesi kullanmaya başladığını keşfetti.

Gelişmiş bir kalıcı tehdit (APT) olan Andariel, Lazarus grubu içinde on yıldan uzun bir süredir faaliyet gösteriyor ve güvenlik  araştırmacılarının radarında yer alıyor. Araştırmacılar son olarak Andariel’in yeni bir kampanyasını buldular ve ek taktiklerini, tekniklerini ve prosedürlerini (TTP’ler) tanımlayan, daha önce belgelenmemiş bir zararlı yazılım ailesini ortaya çıkardılar.

Andariel, komuta ve kontrol (C2) altyapısıyla ek zararlı yazılım indirilmesini sağlayan bir Log4j istismarından yararlanarak enfeksiyonları başlatıyor. İndirilen kötü amaçlı yazılımın ilk parçası yakalanmamış olsa da, Log4j istismarından kısa bir süre sonra DTrack arka kapısının indirildiği gözlemlenmiş durumda.

zararlı yazılım

Güvenlik araştırmacıları, komut yürütme sürecini incelediğinde araştırmanın ilginç bir yönü ortaya çıktı. Andariel’in kampanyasındaki komutların, yapılan çok sayıda yazım hatasından da anlaşılacağı üzere muhtemelen çok az deneyime sahip bir gerçek operatör tarafından yürütüldüğü belli oldu. Örneğin operatör “Program” yerine yanlışlıkla “Prorgam” yazıyor.

Bulgular devam ederken Güvenlik araştırmacıları Log4j vakalarından birinde EarlyRat’in bir sürümüyle karşılaştı. Bazı vakalarda EarlyRat Log4j güvenlik açığı üzerinden indirilirken, bazılarında ise kimlik avı belgeleri eşliğinde EarlyRat’ın dağıtıldığı keşfedildi.

İşlevsel açıdan basit

EarlyRat, diğer birçok Uzaktan Erişim Truva Atı (RAT) gibi, etkinleştirildikten sonra sistem bilgilerini topluyor ve belirli bir şablon kullanarak komuta kontrol sunucusuna iletiyor. İletilen veriler, ID alanında belirtilen kriptografik anahtarlar kullanılarak şifrelenen benzersiz makine tanımlayıcıları (ID) ve sorguları içeriyor.

İşlevsellik açısından EarlyRat, komutları yürütmekle sınırlı bir basitlik sergiliyor. İlginç bir şekilde EarlyRat, daha önce Lazarus tarafından dağıtılan kötü amaçlı yazılım MagicRat ile bazı üst düzey benzerlikler paylaşıyor. Örneğin çerçevelerin kullanımı (MagicRat için QT ve EarlyRat için PureBasic) ve her iki RAT’ın kısıtlı işlevselliği gibi.

Yapay zeka potansiyelinden nasıl yararlanılır?