Yanlış haber Bitcoin’un fiyatını 30.000$’a yükseltti

bitcoin

Dün kripto para piyasaları Cointelegraph’ın haberiyle heyecanlı dakikalar yaşadı. Kripto haber sitesinin SEC’in dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi olan BlackRock’ın spot Bitcoin ETF başvurusunu onayladığı haberini paylaşmasıyla Bitcoin’in fiyatı dakikalar içerisinde 30.000$’a yükseldi.

Haber sitesi üzerinden yapılan bu manipülatif haberin arkasında henüz net olmasa da Cointelegraph’a ait bir hesabın haber öncesinde Bitcoin’e long işlem açtığı ve yüklü miktarda kazanç elde ettiği haberi konuşuluyor. Birçok yatırımcı bu haber akışıyla zara görürken 24 saatte 200 milyon dolara yakın işlem likidite oldu. BlackRock ise spot BTC ETF başvurusunun hala SEC tarafından incelenmekte olduğunu açıkladı. Böylece haberlerin etkisiyle spot BTC ETF kararlarının onaylanması halinde Bitcoin’deki yükseliş potansiyeli de gözler önüne serildi.

Birçok yatırımcı ETF kararlarını beklerken, Coinshares verileri incelendiğinde geçtiğimiz hafta dijital varlık yatırım ürünlerine, işlem hacimleri 2023 ortalamasının %27 altında kalmasına rağmen, üst üste 3. haftada toplam 15 milyon dolar giriş görüldü. Bitcoin’de geçen hafta 16 milyon dolar giriş görüldü ve yılbaşından bugüne kadar olan girişi toplam 260 milyon dolara çıktı, kısa-bitcoin’de ise geçen hafta 1,7 milyon ABD doları giriş gördü.

bitcoin

Lider altcoin Ethereum, yakın zamanda vadeli işlemlere dayalı bir ETF’nin piyasaya sürülmesine rağmen, yatırımcılardan beklenenden az iştah gördü ve geçen hafta 7,5 milyon ABD doları çıkışla bir önceki hafta görülen girişlerin çoğunu düzeltti. Geçen hafta genel olarak altcoinler için olumlu geçmedi; Tezos, Litecoin ve Chainlink sırasıyla 0,25 milyon dolar, 0,28 milyon dolar ve 0,31 milyon dolar çıkış gördü.

Bitcoin’de pozitif seyrin devam etmesi için 28300$ seviyesinin üzerinde günlük kapanışlar yapması önemli olacaktır. Ardından 29080$ ve 29500$ direnç konumlarını korurken, olası aşağı yönlü bir harekette 28000$ ve 27470$ seviyeleri destek konumunda olmaya devam ediyor.

Dün yaşanan yükseliş ardından piyasanın toplam değeri 1,07 trilyon dolar üzerinde hareketlilik gösteriyor. Yeni günde piyasa genelinde karışık bir seyir hakimken, son 24 saatte altcoinler arasında ayrışan DOCK %30’luk yükselişle liderliği alırken, %14 artışla CVC ikinci ve %13’lük hareketiyle onu takip eden UMA ise üçüncü sırada en çok kazandıran kripto varlıklar olarak yerlerini aldılar.

ChatGPT kullanımında dikkat etmesi gerekenler