XPG SX8100 SSD 512GB: Güçlü bir PC sistemi kurmak isteyenler için

f uj5u

#İŞBİRLİĞİ

Eğer iş ya da eğlence dünyanıza yönelik yeni bir PC oluşturmak istiyor ya da mevcut PC’nizi daha güçlü hale getirmek istiyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken konulardan bir tanesi de SSD depolama birimleridir. Bu noktada tercih edilebilecek seçeneklerden bir tanesi olarak da XPG SX8100 SSD ‘yi gösterebiliriz.

XPG SX8100 SSD, PCIe Gen3x4 arayüzüne sahip, NVMe 1.3 desteği sunan ve hem iyi performans hem de uzun süreli sağlam kullanımı vadeden bir ürün. Bize deneyimleyebilmemiz için 512GB kapasiteli versiyonu geldi. Bundan hariç olarak, ürünün 256GB, 1TB, 2TB ve 4TB seçenekleri de sunuluyor.

SSD depolama birimleri, bildiğiniz gibi son yıllarda teknoloji severlerin sıklıkla tercih ettiği teknolojiler arasında yer alıyor. Zira bu ürünler, klasik mekanik disklere kıyasla hem sessiz çalışıyor hem de okuma ve yazma tarafında ciddi performans artışları sunuyor. Günümüze geldiğimizde ise, daha ufak boyutlarda ve daha yüksek performans sunan yeni nesil SSD disklerle karşı karşıyayız.

XPG SX8100 SSD 512GB: Güçlü bir PC sistemi kurmak isteyenler için

XPG SX8100 SSD ‘de 3D NAND Flash teknolojisi kullanılıyor. Peki ama “3D NAND Flash” nedir?

3D NAND Flash, kısaca bahsetmek gerekirse, daha fazla kapasite ve daha dayanıklı kullanım için önemli bir detay. Bildiğiniz gibi SSD disklere hızlıca depolama yapabiliyoruz, ama bozuldukları zaman da verileri kurtarmak çok zor. İşte bu noktada da “daha dayanıklı, daha uzun süre kullanılabilen ürünler” ön plana çıkıyor, ki XPG’nin iddialı olduğu noktalardan bir tanesi bu ve ek olarak 5 yıllık garanti süreci de sunuluyor.

Ürünümüz, NVMe teknolojisine de destek veriyor demiştik. Kısaca bu teknolojiden de bahsetmek gerekirse, sistemdeki aracı detaylarla ilgilenmeden direkt CPU’ya giden ve onunla direkt bağlantı kurduğu için daha iyi performans elde edilebiliyor.

XPG SX8100 SSD kullanabilmek için PC’nizde M.2 2280 port olması gerekiyor. Ne bir kablo karmaşası ne de yer sorunu yaşıyorsunuz. Ürün zaten ince ve ufak boyutlarda ve adeta “tak çalıştır” olarak yerleştirip kullanmaya başlayabiliyorsunuz. 3.5mm kalınlıkta ve 8 gram ağırlıkta bir üründen söz ediyoruz.

XPG SX8100, okuma tarafında saniyede 3,500MB, yazma tarafında da 1900MB değerini görebiliyor.

Tabii her PC sisteminde okuma ve yazma tarafında, verilerde farklılıklar olacaktır, ancak “yüksek performans” sizi tatmin edecektir. Birkaç örnekleme yapacak olursak…

Günümüzde 4K video içerikler yaygınlaşıyor. Bu içeriklerin kopyalanması ve çalıştırılması tarafında fayda gösterecektir.

XPG SX8100 SSD 512GB: Güçlü bir PC sistemi kurmak isteyenler için

İyi bir SSD disk, yüksek yükleme boyutlarına sahip oyunların daha hızlı kurulması ve oyun esnasında bölüm yüklenmesi, harita detaylarının daha hızlı yüklenilmesi konularda ön plana çıkacaktır.

SSD disklerin sisteme dahil edilmesi sonucu oyun yükleme ve bölüm yükleme sürelerinin önemli ölçüde azalmasıyla ilgili pek çok örnek videoyu YouTube’da bulabilirsiniz. Ek olarak, Adobe Premier gibi bir video düzenleme programında render alım sürelerinde de ciddi düşüşler yaşanacaktır. Tüm bunlar, genele yayıldığında sizin için daha verimli süre kullanımı anlamını taşıyor diyebiliriz.

Ve yüksek depolama kapasiteli bir disk iyidir, ama yüksek depolamalı bir SSD disk daha iyidir. Zira bir tanesinde çok fazla dosya depolamanıza rağmen düşük okuma ve yazma hızları varken SSD tarafında hem kapasite hem de kullanım tarafında tatmin edici sonuçlar alabilirsiniz.

XPG yetkilileri de XPG SX8100 ‘ün oyun PC’leri ve yüksek teknik detaylara sahip iş PC’leri için ideal olduğundan söz ediyor.

AES 256-bit gelişmiş şifreleme sistemine destek sunan ürün, aynı zamanda LDPC ve RAID Motoru teknlojilerine de sahip. Bunlardan da kısaca bahsetmek gerekirse…

LDPC, veri hatalarının tespit edilmesi ve düzeltilmesi için çalışıyor.

RAID Motoru ise, güvenlik, bütünlük ve dayanıklılık taraflarında roller üstleniyor.

Son olarak da gelelim fiyat konusuna. XPG SX8100 512GB kapasiteli versiyonu, ülkemizde 920 TL satış fiyatı etiketiyle bulunabiliyor.

Tabii ki ürün hakkında daha fazla bilgi ve diğer modellerle kıyaslama için XPG’nin resmi Türkiye websitesine göz atmanızda fayda olduğunu da hatırlatalım.

“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”

Huawei MateBook 16 laptop inceleme