Huawei MateBook 16 laptop inceleme

Y SAFV

#İŞBİRLİĞİ

Huawei MateBook 16, pek çok yönden ilgi çekici bir dizüssü bilgisayar. Öncelikle bu ürün, 16 inç değerde ekrana sahip, ki bu da Huawei’nin şimdiye dek hazırladığı en büyük MateBook ekranı. Öte yandan cihazın ekranı, çift göz konfor moduna sahip. TÜV sertifikalı düşük mavi ışık ve DC karartma teknolojilerine sahip. Böylece net görüntüye, gözleriniz yorulmadan erişebilirsiniz. Bir diğer dikkat çekici detay ise, bu ürünün Huawei’nin şimdiye dek hazırladığı en güçlü dizüstü PC’si olması. Hem işlemci hem de grafik kartı tarafında AMD’nin güçlü teknolojilerinden faydalanılıyor. Şimdi isterseniz biraz daha detaya girelim…

Huawei MateBook 16, büyük bir ekrana sahip. Aynı zamanda ince ve hafif bir yapıda. Bu sayede de taşınabilirlik faktörü ön plana çıkarılıyor. Kendi adıma konuşmam gerekirse, eğer iş yaşantım için bir dizüstü PC kullanıyorsam, “kolay taşınabilirlik” unsuru benim için çok önemlidir ve MateBook 16 da bunu sunabiliyor.

Alüminyum alaşımlı metal gövdeye sahip olan Huawei Matebook 16, yaklaşık 2 kilo ağırlıkta ve 17.8mm kalınlıkta. Sol yan tarafına baktığımızda; 2 tane USB Type-C noktası, bir tane HDMI 2.0 noktası ve bir de 3.5mm kulaklık girişini görüyoruz.

Sağ yan tarafa baktığımızda ise, 2 tane USB 3.2 Gen 1 noktası görüyoruz. Bildiğiniz gibi Huawei, daha fazla port ihtiyacı olanlar için ekstra aparat da satıyor. Bunu da ufak bir hatırlatma olarak paylaşalım.

Huawei Matebook 16 ‘nın Türkçe klavyesi var, tuşlar büyük ve tuşlar arasındaki boşluklar yeterli düzeyde. Genellikle sessiz çalışıyor ve yumuşak kullanıma imkân sunuluyor. Uzun süreler parmaklarınızda rahatsızlık hissetmeden çalışabilirsiniz.

Huawei MateBook 16 laptop inceleme

Dikkatimizi çeken bir nokta da oldukça büyük tasarlanan touch pad oldu. Gerçekten çoğu rakibe kıyasla oldukça geniş bir yüzey var ve hızlı çalışıyor. Bu pad’in tık noktaları da sol ve sağ alt kısımlarda konumlandırılmış. Böylece daha stabil kullanım mümkün.

Az evvel tuşlardan söz etmiştik ya, biraz da güç tuşundan bahsedelim. Ürünümüzün güç tuşu, aynı zamanda parmak izi okuyucu sensör olarak görev üstleniyor ve hızlı çalışıyor. Güvenlik ve kolay kullanılabilirlik noktasına bir örnek olarak da kamera tuşunu gösterebiliriz.

Bildiğiniz gibi Huawei, dahili kamerasını tuşlara yedirilmiş olarak sunuyor ve bu sayede kamerayı kullanmadığınız esnalarda, “Acaba biri beni gizlice takip ediyor mudur?” hissinin önüne geçilebiliyor. İkili hoparlör ve mikrofon sistemi sayesinde, kamerayı kullandığınızda hem iyi görüntü hem de iyi ses kalitesiyle görüşmelerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Ayrıca, yapay zekâ destekli ortam gürültü engelleme sisteminin bulunduğunu da belirtelim.

Huawei MateBook 16 laptop inceleme

16 inç değerdeki ekranımızın çerçeveleri oldukça ince. 5.2mm değerde dar çerçevelerden söz edebiliriz. Ekranın sunduğu çözünürlük ise, 2520×1680, yani 2.5K FullView ekran.

Huawei, bu ürününde de 3:2 görüntüleme – en boy oranının tercih ediyor. Bu sayede, örneğin ekranda bir belge varken, yukarıdan aşağıya doğru daha fazla alan olduğu için daha fazla detayı da görebiliyorsunuz.

Gerçeğe yakın renkler sunabilen ve göz konforu modları sayesinde uzun süreli kullanımı mümkün kılan ekran, özellikle fotoğraf ve video düzenleme işleriyle ilgilenen profesyonellerin ilgisini çekecektir. Zira bu tip çalışmalarda “renk doğruluğu” oldukça önemlidir.

Kendi adıma konuşmam gerekirse ben, ürünün yazısının hazırlanılması ve video montajının tamamlanılması süreçlerini bu laptopla gerçekleştirdim ve sistem yük altındayken dahi aşırı ısınma ya da gürültülü çalışma gibi can sıkıcı detaylarla karşılaşmadım.
Tabii aşırı ısınma faktörünün yaşanmamasında önemli bir nokta, laptop PC’mizin çift soğutma borusuna ve çift Shark Fin Fan soğutma sistemine sahip olması.

Windows 11 işletim sistemiyle güncel deneyim sunan Huawei, başta da belirttiğimiz gibi en güçlü MateBook dizüstü PC’siyle karşımızda.

Huawei MateBook 16 ‘da AMD Ryzen 7 5800H işlemcisi kullanılıyor. Base değer olarak 3.2GHz hızda çalışabilen ve maksimum saat hızı olarak 4.4GHz hıza kadar erişebilen bu işlemci, 7nm FinFET süreciyle hazırlandı. AMD’nin Zen 3 çekirdek mimarisini destekleyen işlemci, üst seviye, güçlü bir işlemci. Ekran kartı tarafında da AMD’nin Radeon Graphics desteği var.
Bunlara ek olarak 16GB DDR4 RAM ve 512GB Western Digital SN730 NVMe SSD depolama bulunuyor.

Huawei MateBook 16 laptop inceleme

Huawei MateBook 16, ofis kullanımlarında oldukça güçlü bir ürün.

Örneğin internet araştırmaları için oldukça performanslı. Öte yandan, Adobe Photoshop ve Premier gibi fotoğraf ve video düzenleme programlarında da performanslı deneyimler elde edebilir ve hızlıca sonuçlara erişebilirsiniz.

Tabii işten ya da okuldan fırsat kalan anlarda, eğlence faktörünü de göz ardı etmemek gerekiyor. Ürün, başarılı ekranı sayesinde dizi ve filmler için keyifli deneyimler sunabiliyor.
Öte yandan, bilgisayar oyunlarını da unutmamak gerekli. Öyle ya, güçlü bir işlemciye ve tamamlayıcı bileşenlere sahibiz.

Huawei MateBook 16 ‘da id Software’ın yakın zamanda satışa sunduğu açık dünya FPS oyunu Rage 2’yi yüksek grafik ayarlarında, genellikle akıcı performansla oynayabildik.

Önemli bir hatırlatma olarak, PC’de “Performans” ve “Dengeli” olmak üzere iki farklı çalışma modu bulunuyor.

Performans modu, yüksek performans isteyenler için ideal, ama bu süreçte PC’nizin şarj kablosunun takılı olması gerekiyor ve hem çalışma sesi hem de ısı düzeyinde yükselişler gözlenebilir.

Dengeli mod ise, pil ömrünü ön plana alarak tek şarj ile olabilecek en uzun süreli deneyimi sunmayı hedefliyor. Yüksek performans gereksinimi duymayan programlar ve internet gezintileriniz için bu modu tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.

Eğer konu bir Huawei dizüssü PC ise, diğer laptoplarda benzerlerini kolay kolay göremediğimiz detaylar da vardır. Örneğin, Huawei Share özelliği. Eğer destekli bir Huawei telefon ya da Huawei tabletiniz varsa, ürünlerinizi bu laptop ile birkaç saniye içinde kablosuz olarak bağlayabilir, dosya transferi ya da ekran paylaşımı gerçekleştirebilirsiniz. Hatta telefon çağrılarını dahi dizüstü PC’nize yönlendirerek yanıtlayabilirsiniz.

Ayrıca Huawei PC Yöneticisi de kullanımı kolay bir yazılım. Bu program aracılığıyla pek çok detayı öğrenebilir, bağlantı detaylarına göz atabilir, PC bileşenlerinizi kontrol edebilir ve sürücüler tarafında güncellemeler var mı yok mu kontrol ederek PC’nizi güncel tutabilirsiniz.

Huawei MateBook 16, Bluetooth 5.0 ve Wi-Fi AC gibi kablosuz bağlantı teknolojilerine sahip. 2X2 MIMO desteği de sunuluyor.

Pil tarafına baktığımızda, 84Wh pil kapasitesini görüyoruz ve tahmin edeceğiniz üzere hızlı şarj desteği sunuluyor. Ürün, beraberinde gelen tam 135w değerdeki hızlı şarj adaptörüyle kolaylıkla şarj edilebiliyor. Tabii bu adaptörü, hızlı şarj desteği sunulan Huawei akıllı telefon ve tabletlerle de kullanabilirsiniz.

Huawei MateBook 16 laptop inceleme

“Peki ya pil performansı nasıl?” diye soracak olursanız, bu konuda da bilgiler verelim…

Ürün, tek şarj ile 12,5 saat boyunca PC’nizin yerel diskinde bulunan 1080p çözünürlüklü videoları izlemenize imkân sunuyor. 15 dakikalık şarjla da ofis kullanımlarında 3.5 saate kadar deneyim mümkün. Bunlar, Huawei’nin belirttiği detaylar. Şimdi de gelelim kendi deneyimlerimize…

Huawei MateBook 16 pil deneyim profilimiz:

Cihaz denge modundayken…

Ekran parlaklık düzeyi %50, Wi-Fi bağlantı açık, arka planda zaman zaman internet üzerinden dosya indirme işlemleri gerçekleştirirken…

Genellikle internette gezintiler gerçekleştirdik, makale ve haberler hazırladık.

Bu süreçte yaklaşık 1 saat boyunca Adobe Premier üzerinden video montaj işlemleri gerçekleştirdik ve yaklaşık 2 saat boyunca da YouTube üzerinden FHD video izledik.

Böylece tek şarj ile yaklaşık 10 saatlik deneyim elde ettik. Kısacası, tek şarj ile 1 günlük ofis mesainizi tamamlamanız mümkün.

Tabii kullanım alışkanlıklarınız neticesinde pil süresinde değişikliklerin olacağını hatırlatalım.

Huawei MateBook 16, gerek tasarımı gerekse de sunduğu özellikleriyle oldukça hoş bir dizüstü PC.

“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”

Redmi Note 11S akıllı telefon inceleme