XPG LEVANTE 240 ARGB sıvı soğutma sistemiyle hem serinleyin, hem ışıldayın

g4g343

#İŞBİRLİĞİ

Bilgisayarları oluşturan parçalara bakıldığında, şüphesiz ki “soğutma sistemlerinin” önemi çok büyüktür. Öyle ya; ne kadar iyi bir işlemciniz, ne kadar iyi bir ekran kartınız olursa olsun, sistem çalışma sıcaklığının düşük ve genellikle stabil olması gerekir. Bu sayede hem elektronik aksamlar zarar görmemiş hem de mevcut donanımdan mümkün olan en yüksek performans elde edilmiş olur.

Bir oyuncu, bir video kurgu editörü ya da bir 3D tasarımcı olabilirsiniz. Yaptığınız meslek ve ilgi alanlarınız, haliyle PC seçimi ve PC’nizde kullanacağınız parçalar tarafında da etkili olabilir.

PC’lerde “soğutma” tarafına bakıldığında, son yıllarda “Sıvı soğutma” kavramını fazlasıyla duyar olduk. Performanslı çalışan ve bu sayede uzun süreler PC’nizin sıcaklık düzeyini stabil tutabilen bu sistemlerin bazıları, “görsel tarafta da” iddialı. Bu yazımızda bahsedeceğimiz XPG ürünü de onlardan bir tanesi.

XPG LEVANTE 240 ARGB 2x120mm fanlara sahip sıvı soğutma sistemi, hem yüksek performansı, hem olabildiğince sessiz yapısı, hem de pek çok farklı firmanın RGB aydınlatma sistemleriyle uyumlu çalışabilen sisteme sahip.

*

Öncelikle, ürünün kutusunu açmadan, kutu üzerinde yazan detaylara bakıldığında bile ürün hakkında pek çok bilgiyi elde edebiliyorsunuz. Açıklayıcı bilgilerle dolu kutu tasarımlarını her daim seviyoruz.

Kutuyu açtığımızda ise, radyatörden ikili fan sistemine, bakır levha su bloğundan bağlantı kablolalarına, hatta vidalarına kadar hemen her detaya yer verilmiş. Kutudan XPG sticker seti bile çıkıyor.

Ve tabii ki, AMD ve Intel işlemciler için montajda kullanabileceğiniz ayrı ayrı aparatlar da yine kutudan çıkıyor. Zengin bir içerik sunulmuş diyebiliriz.

XPG LEVANTE 240 ARGB sıvı soğutma sistemiyle hem serinleyin, hem ışıldayın

Ürün, Intel soketleri tarafında: LGA 1366, 115X, 2066 ve 2011 desteği sunuyor.
AMD tarafında ise: AM4 desteği mevcut.

Pek çok kullanıcı için sıvı soğutma sistemleri “kurulması ve çalıştırılması zor” sistemler olarak düşünülür. Lakin bu algının yavaş yavaş kırılmaya başladığını söyleyebiliriz. Kutuda gelen kitapçıktaki montaj talimatlarıyla da rahatlıkla yol alabilirsiniz.

*

– Asetek (Gen 7) hepsi bir arada soğutma çözümü olarak lanse edilen ürünün 240mm’lik radyatörü, alüminyum malzeme kullanılarak hazırlanmış.

– 120mm’lik 2 adetten oluşan fan seti ise, hem büyük hem de çalıştığında göreceksiniz ki güzel renkler sunarken sessiz de çalışabiliyorlar.

Tabii şunu da belirtmekte fayda var. RGB aydınlatma özellikli bir sıvı soğutma sistemi alma düşünceniz var ise, iki unsuru göz önünde bulundurmalısınız:

1. PC’nizin kasası büyük olmalı. Ki bu sayede hem radyatör ve fan sistemini hem de kabloları rahatlıkla yerleştirebilesiniz.

2. Madem RGB aydınlatma sistemini tercih ettiniz, öyleyse PC kasanızın en azından bir tarafı şeffaf olmalı, ki böylelikle ürünün görsel sunumunu da deneyimleyebilirsiniz.

XPG LEVANTE 240 ARGB sıvı soğutma sistemiyle hem serinleyin, hem ışıldayın

XPG LEVANTE 240, sistem boştayken ya da Windows’ta dosya işlerinizle ilgileniyorken neredeyse tamamen sessiz çalışıyor. Zaten sisteme yük binmediği için, XPG de ona göre hareket ediyor.

Ama bir video düzenleme programını açtığınızda ya da güçlü grafiklere sahip bir oyun oynamaya başladığınızda, hele de bu süreç saatler sürüyorsa, işte burada XPG’nin gücünü daha iyi anlayabileceksiniz.

Deneyimlerimiz itibarıyla, PC’miz yük altındayken, özellikle oyun deneyimleri esnasında bir aşırı ısınma faktörü, donma, reset atma gibi can sıkıcı sonuçlarla karşılaşmadık. Aksine, oyunlardaki akıcılık çok iyiydi. Öte yandan, sistem yük altındayken fan sesleri de çok az duyuluyor. Mesela oyun oynadığınızda, oyunun sesleri zaten fanların seslerini de bastırdığı için hiçbir rahatsızlık hissetmiyorsunuz.

XPG LEVANTE 240 ARGB sıvı soğutma sistemiyle hem serinleyin, hem ışıldayın

Ve gelelim RGB aydınlatma sistemine. Dediğimiz gibi, bu sistemden en iyi şekilde yararlanabilmek için büyük ve şeffaf bir PC kasanız olmalı.

Ürün, oldukça canlı renkler sunabiliyor ve odanızın havasını değiştirebiliyor. Hele de odanızda ışıkları kapattığınız, bazen sabahlara kadar süren heyecanlı oyun karşılaşmalarınızda.

XPG LEVANTE 240’ın bir diğer güzelliği ise, pek çok farklı üreticinin hazırladığı RGB aydınlatma sistem düzenlemelerine de imkân tanıyor olması. Bu sayede farklı seçimler ve düzenlemeler yapabilirsiniz.

“Mesela hangi üreticiler?” diye soracak olursanız…

Asus, Gigabyte, MSI ve AsRock gibi popüler üreticilerin sistemlerine destek veriliyor. Zaten çoğu oyuncunun sistemlerinde de bu markaların ürünleri tercih ediliyor.

*

Toparlamak gerekirse, XPG LEVANTE 240 CPU soğutucu, gerek serinletici performansı, gerekse de RGB aydınlatma sistemiyle beğenimizi kazandı. Hem Intel hem de AMD tarafına destek sunuluyor olması güzel. Daha da önemli olan ise, ürünün biraz sabır isteyen, kolay diyebileceğimiz bir montajı var. Bir kere taktıktan sonra yıllarca sorunsuz deneyimlemeniz olası. Açıkçası bu ürünü gördükten sonra, “Keşke evimdeki oyun PC’min de şeffaf bir kasası olsaymış” dedim kendi kendime.

XPG LEVANTE 240’ı ülkemizde 1000-1100 TL civarı fiyat etiketleriyle bulabilirsiniz.

“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”

Oppo Enco Buds inceleme: Uygun fiyata güçlü kablosuz kulaklık