Ocak ayı ortasında Trump yönetimindeki Savunma Bakanlığı, listesine Xiaomi ve sekiz diğer şirketi eklemişti. Amerikalı yatırımcıların listedeki firmalardan varlıklarını belirli bir tarihe kadar elden çıkarmasını gerekiyordu. Xiaomi ABD kararını mahkemeye taşıdı.
Xiaomi tarafından yapılan şikayet, “hukuka ve anayasaya aykırı” olarak nitelendirdi. Xiaomi, şirketin Halk Kurtuluş Ordusu tarafından kontrol edilmediğini belirtti. 15 Mart 2020’de yürürlüğe giren yatırım kısıtlamalarının “Xiaomi’ye anında ve telafisi imkansız zarar” vereceğini de sözlerine ekledi.
Xiaomi, oy haklarının % 75’inin kurucu ortaklara ait olduğunun altını çizdi. Şirket orduya bağlı bir kişi veya kuruluşun kontrolü altında değil. Hissedarlarının “önemli bir kısmı” ise ABD’li. Üstelik ilk on hisse sahibinin üçü ABD kurumsal yatırım gruplarından oluşuyor.
Xiaomi şikayetinde, “Şirketin ABD finans kurumlarıyla stratejik ilişkilerine önemli ölçüde zarar görecek” sözlerine yer verdi. Xiaomi’nin son derece rekabetçi bir pazarda büyümeye devam etmesi için markanın listeden çıkarılması gerekiyor. Dahası, Xiaomi’nin Çin ordusuyla kamuya açık ortaklığı, şirketin iş ortakları ve tüketiciler arasındaki konumu hasar görüyor. Bu hasar marka açısından kolayca onarılamayacak. Hatta geri dönüşü olmayacak şekilde büyük olabilir.
Siber saldırılar 2021 yılında artış gösterecek: Korunmak mümkün mü?.