Windows XP kaynak kodları sızdırıldı

rus hacker

Microsoft’un 2001 yılında piyasaya sürdüğü Windows XP işletim sisteminin kaynak kodları sızdırıldı ve torrent sitelerine düştü.

Windows XP 2001 yılında piyasaya çıktıktan sonra piyasada hemen hemen kullanılan tek işletim sistemi olmuştu. Microsoft bu işletim sistemini geliştirerek yeni sürümlerini piyasaya sürse de alışkanlıklarından veya XP’nin cazibesinden kurtulamayanlar bu işletim sistemini kullanmaya devam etti ve ediyor.

Ancak bilindiği üzere Microsoft Windows XP işletim sistemine desteğini yani güncellemeleri 2014 yılında sonlandırmıştı. Biraz sahipsiz gözükmesine yol açsa da kaynak kodlarını paylaşacak değil. Paylaşmasına gerek kalmadan da bu kodlar sızdırıldı. Şimdi birçok torrent sitesinden indirilebiliyor. Birkaç torrent sitesi indirme bağlantılarını kaldırmış olsa da, yenilerinin hızla yayıldı.

Özellikle devlet kurumları bu işletim sistemini tercih ederken, bu devlet kurumları bu sızdırılma ile beraber de büyük tehlike altında olduğu söyleniyor. Microsoft bu kurumları olduğunca yeni sürümlerine yönlendirmeye başladı.

Firmaların bir an önce bu işletim sistemi yerine şu an aktif olarak kullanılan Windows 10 sürümüne geçmesi öneriliyor.

Windows XP kaynak kodları sızdırıldı

XP Kullanım Oranı

NetMarketShare araştırmasına göre Microsoft’un en güncel sürümü olan Windows 10 56,42’lik gibi yüzde 50’den bile fazla kullanıma sahip. İkinci kim diye soracak oluranız hayır, Macos X değil, yine bir Microsoft ürünü olan Windows 7 yer alıyor. Windows 7, %26,03’lük bir pazar payıyla takip ediyor.

Sıralamada ilginç olan 2000 yılında milenyum çağıyla 2001 yılında kullanıma sunulan Windows XP ‘nin pazar payı %1,26. 19 yıllık bir işletim sistemi için gerçekten önemli bir başarı öyle ki ondan daha sonra çıkarılan Windows 8’in bile kullanım oranı %0,57, ChromeOS %0,42 ve Windows Vista %0,12’lik pazar paylarına sahip. Apple’ın MacOS X 10.15 ise %3,49 bir pazar payına sahip.

Samsung SSD 980 PRO ’yu beğeniye sundu