Vladimir Putin, Rusya’da VPN’i Yasakladı

Vladimir Putin Rusyada VPNi Yasakladı

Rusya Federasyon’u devlet başkanı Vladimir Putin, ülkede yasaklı sitelere giriş sağlayan illegal erişim uygulamalarını kaldırdı.

Yasa geçtiğimiz hafta Rus Parlamentosundan geçti ve devlet başkanı tarafından imzalandı. Yürürlüğe giriş tarihi ise 1 Kasım 2017 ve gelecek diğer yasak ise online mesajlaşmalarda anonim olmayı imkansız kılıyor ve o da 1 Ocak 2018‘de yürürlüğe girecek.

Ülkedeki internet güvenliği uzmanları devletin vatandaşların internet arama alışkanlıklarını net görebilmesinin sanal casusluk faaliyetlerini azaltacağını düşünüyor.

Meclis başkanı yaptığı açıklamada yapılan bu yasanın amacının kesinlikle bilgi erişim özgürlüğünü kısıtlamak olmadığını ve hedeflerinde sadece yasaları ihlal eden kullanıcıların olduğunu belirtti.

Peki son zamanlar da adını çok duyduğumuz VPN nedir?

VPN, internet kullanıcılarının web taraması yaparken bu taramanın farklı bir IP‘den veya ülkelerden yapıldığı gösteren çevrimiçi kimlik maskeleme yöntemidir. Ve kullanıcılar bu sayede internet servis sağlayıcısının engellediği yada sansürlediği her türü materyallere erişebilir. Tüm dünyada sıklıkla kullanılan VPN, devletlerin vatandaşları gözetim kapasitesini düşürüyor ve ülkelerde siber suç seviyesi giderek artıyor.