Uzun süreli bellek bilim insanları tarafından araştırma konusuydu. Hafıza oluşumu konusunda zihnin bu bölümü büyük bir değere sahip. Hadi gelin bilim insanları tarafından bu alanla ilgili yapılan yeni çalışmaya birlikte bakalım.
Tartışmaların odağında yer alan uzun süreli bellek bilim insanları için son derece önemli bir araştırma konusu. Hafıza oluşumu sağlayan bu bellek hangi hücrelerin harekete geçmesi ile oluşuyor gibi sorular araştırıldı. Yapılan çalışmalar ile birlikte aslında hafızayı kontrol etmenin mümkün olduğu görüldü.
Hafızayı kontrol etmek için çalışmalar yürüten Japonya’daki bir üniversitede araştırmacılar son derece önemli bulgular elde etti. Hafıza proteinlerini devre dışı bırakan bir nöral optik sistem geliştirildi. Bu sistem ile birlikte uzun süreli belleği devre dışı bırakmak mümkün. İlk etapta fare beyni üzerinde test edilen araştırmalar insanlar üzerinde de etkili olabilir.
Uzun süreli bellek bilim insanlarının gözetiminde
Yapılan çalışmalar ile birlikte istenmeyen anıların aslında değiştirilebileceği görüldü. Kyoto Üniversitesi’nden Akihiro Goto tarafından yapılan çalışmalar bir makalede yayınlandı. Bu makalede anıların değiştirilebileceği ve nöral optik teknoloji sisteminin kullanılabileceği ifade edildi.
Araştırma ekibi beyin hücrelerinde uzun süreli bellek oluşurken bir proteine ihtiyaç duyulduğunu gördü. Eğer bu protein engellenirse hafıza oluşmuyor. Bilim insanları işte tam olarak bu proteini engellemenin yolunu buldu. Optik müdahale ile birlikte aslında beyin hücrelerindeki anıların ortadan kaldırılabildiği görüldü. Uzun süreli bellek bilim insanları için müdahale edilebilir bir alana dönüştü.
İklim değişikliği intihara sürüklüyor: Yeni bilimsel araştırmalar
Yapılan bilimsel çalışmalar alzheimer hastalığı ve şizofreni gibi bazı bilişsel bozukluklarda kullanılacak. Peki siz yapılan bu bilimsel çalışmalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Konu ile ilgili fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.