Normalleşme süreci başladı! Yasaklar kalktı! İşte normalleşme takvimi!

Normalleşme süreci

Koronavirüs salgını için uygulanan yasaklar bugün kalktı ve normalleşme süreci resmen başladı. Peki, bu süreçte bizleri neler bekliyor?

Türkiye’de koronavirüs salgını için bir çok önlem alınmış ve yasaklar uygulanmaya başlanmıştı. Vaka sayısının düşmesinin yanı sıra ölüm sayısında da düşüşlerin yaşanmasının ardından 1 Haziran 2020 yani bugünden itibaren normalleşme süreci başladı.Yeni normalleşme olarak da adlandırılan bu sürçte tüm tedbirler alınarak sosyal mesafe kurallarına uyularak yaşamımıza devam edeceğiz.

Koronavirüsten vefat edenler şehir şehir açıklandı! Şehrinizde kaç kişi hayatını kaybetti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın açıklamalarına göre bu normalleşme sürecinde halimiz kurallara uymaz ve vaka sayılarında artışlar yaşanırsa tekrardan yasakların gelecek. Bu yeni normalleşme aşamasında ise nelerin normale döneceği ise bugün resmi olarak açıklandı.

Normalleşme süreci

Normalleşme süreci ile neler normale dönecek?

  1. Şehirler arası seyahat kısıtlaması 81 ilde 1 Haziran’dan itibaren kaldırılacak. Ancak olumsuz bir durum görülmesi halinde yeniden getirebilir.
  2. İdari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personeli, 1 Haziran tarihi itibarıyla normal mesaiye başlayacaklar
  3. Sağlık Bakanlığı tarafından tanımlanan ve takibi yapılan kronik hastalığı olan kamu personelinin durumları, kurumlarınca değerlendirilecek.
  4. 65 yaş ve üstünün sokağa çıkma sınırlaması ve pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında istisna kapsamında olma uygulaması devam edecek.Esnaf ve sanatkar olarak işletme sahibi 65 yaş üstü vatandaşların maske, mesafe, temizlik şartına riayet şartıyla işlerinin başında olabilecek.
  5. 20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma uygulaması 18 yaşa indiriliyor. 0-18 yaş grubu Çarşamba ve Cuma günleri saat 14.00-20.00 arasında çıkmaya tabi olmayacak.
  6. Restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca türü işletmeler belirlenen kurallar dahilinde saat 22.00’ye kadar hizmet vermeye başlayacak. Eğlence mekanları ile nargile satışı bu kapsamın dışında tutulacak.
  7. Turizm tesisleri saat sınırlamasına tabi olmayacak. Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri de 1 Haziran’da hizmet vermeye devam edecek. Gelişmelere göre kapsam ve saat ayrıca değerlendirecek. Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığıyla ilgili sınırlamalar da belirlenen kurallar dahilinde kaldırıldı.
  8. Bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar kaldırılmıştır. Spor tesisleriyle içlerindeki tesisler, gece 24.00’e kadar hizmet verebilecektir.
  9. Hayvan satış yerleri açılıyor.
  10. Hipodromlar 10 Haziran’da yeniden faaliyete geçebilecek.
  11. Gençlik merkezleri, kütüphaneler  şartlar dahilinde açılacak. Açık havada düzenlenen konserler de belli kontrol dahilinde faaliyete geçecek.