Uzay turizmi iklim felaketine yol açabilir

uzay oteli 2

Dünya’nın Geleceği dergisinde yayınlanan bir araştırma, roket fırlatmalarının iklim üzerinde başka hiçbir şeyle kıyaslanamayacak kadar büyük bir zarara yol açabileceğine dair bir çalışmada bulundu.

Uzay turizmi iklim felaketine yol açabilir. Çalışma, UCL, Cambridge Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) araştırmacılar tarafından yönetildi. 2019’da roket fırlatmalarının ve yeniden girişlerin etkisini keşfetmek için bir 3D model kullanan ekip, “tahmin edilen uzay turizmi senaryolarının etkisinin milyarderlerin uzay yarışına dayandığını” belirtti.

uzay teleskobu

Çalışma, şu anda roketler nedeniyle ozon tabakasında henüz küçük hasarlar olduğunu belirtti. Ancak yakın gelecekte, “katı yakıtlı roketlerden kaynaklanan kirleticiler nedeniyle” etkinin şiddetli olması bekleniyor. Araştırmacılar, büyüme eğiliminin, ilkbaharda Kuzey Kutbu’ndaki üst stratosferik ozon tabakasının gelecekte tükenme olasılığının olduğunu gösterdiğini belirtti. Ekip, bunun nedeni olarak uzay turizmindeki artışı gösteriyor.

uzay oteli 2

Uzay turizmi iklim felaketine yol açabilir

Araştırma sırasında ekip, “roketler tarafından yayılan siyah karbon (kurum) parçacıklarının atmosferde ısıyı tutmada diğer tüm kurum kaynaklarından (yüzey ve uçak) neredeyse 500 kat daha etkili olduğunu keşfetti.”

Ekip, 2019 yılında gerçekleşen roket fırlatmalarıyla ilgili bilgi topladı. 103 fırlatmanın tamamında kullanılan kimyasallar incelendi, yeniden kullanılabilir roket ve uzay çöplüğüne yeniden giriş verileri de dikkate alındı. Virgin Galactic, Blue Origin ve SpaceX gibi uzay turizmi girişimcilerinin son gösterisi de dikkate alındı.

ABD uzay planları

Araştırmacılardan Dr. Eloise Marais, kurum parçacıklarının rolünün altını çizerek, “Roket fırlatmalarından kaynaklanan kurum parçacıkları, uçaklara ve diğer Dünya’ya bağlı kaynaklara göre çok daha büyük bir iklim etkisine sahip, bu yüzden bu yüzden benzer bir etki yaratmak için uluslararası uçuşlar kadar roket fırlatılmasına gerek yok.”

Marais, hızla büyüyen bu endüstriyi düzenlemek için gerekli stratejiler konusunda uzmanlar arasında bir tartışmaya ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi. Bir diğer çalışmacı olan Dr. Robert Ryan, “Bu çalışma, uzay turizminin yeni çağına, potansiyel etkilere karşı gözlerimizi sonuna kadar açarak girmemizi sağlıyor” diye ekledi.

Xiaomi Watch Color 3 özellikleri belli olmaya başladı