Ukrayna, Rus hackerların saldırısı altında!

Pegasus bilgisayar korsanları

Ukrayna, Rus askeri bilgisayar korsanlarının ülkedeki bir enerji sağlayıcısını bozmaya çalıştığını, ancak başarısız olduklarını söyledi. İşte tüm detaylar.

Ukrayna Bilgisayar Acil Müdahale Ekibi (CERT-UA), trafo merkezlerine bağlı bilgisayarlara erişim sağlama ve üzerlerindeki tüm dosyaları silme çabalarıyla karşı karşıya olduklarını duyurdu. Söz konusu şirket, yoğun nüfuslu bir bölgede müşterilere güç sağlamasıyla biliniyor. Rusya, Ukrayna’nın enerji altyapısına yönelik önceki siber saldırılardan sorumlu tutulmuştu, ancak ülkeyi Şubat ayında işgal ettiğinden bu yana benzer saldırıları başarıyla gerçekleştiremedi. 2014 ve 2015’te, başkent Kiev’in bazı sakinleri, Rusya’nın GRU askeri istihbarat teşkilatının sözde bir kanadı olan Sandworm’a atfedilen saldırıların ardından güç kaybetti.

Ukrayna, Rus hackerların saldırısı altında!

Ukrayna’nın savunmasını güçlendirmeye yardımcı olan siber güvenlik şirketi ESET, Sandworm’un son girişimin arkasında olduğunu söyledi. Sandworm’un, 2015’in sonlarında Ukrayna’nın elektrik şebekesini kapatmak için kullandığı Industroyer kötü amaçlı yazılımının yeni bir sürümünü kullandığı söyleniyor.

ESET’e göre en son saldırı girişimi en az iki haftadır yapılıyordu. Ülkedeki siber güvenlik yetkilisi Viktor Zhora’ya göre, Microsoft ayrıca ESET ve ülkenin bilgisayar korsanlarını savuşturmasına yardımcı oldu. CNBC’ye göre Zhora, saldırganların bazı sistemlere erişim sağladığını ve bir elektrik tesisinde kesintiye neden olduğunu, ancak herhangi bir bölge sakini elektriği kaybetmeden önce engellendiklerini söyledi. İkili arasındaki çatışma ne yazık ki hala sürüyor. İki haftadan fazladır geçen bu süreçte henüz barış sağlanmadı.

Honda, elektrikli araçlara 40 milyar dolar yatırım yapacak