Ukrayna Çernobil nükleer santrali çevresinde orman yangınları başladı

Ukrayna Çernobil nükleer santrali çevresinde orman yangınları başladı

Çernobil nükleer reaktörünün çevresinde orman yangınları patlak verdi. Ukrayna, terkedilmiş elektrik santralinde Rusya’nın alevleri kontrol etme çabalarını engellediğini iddia etti. İşte detaylar.

Ukrayna parlamentosu tarafından yapılan açıklamaya göre, Avrupa Uzay Ajansı tarafından çekilen uydu görüntüleri aracılığıyla Çernobil’in yasak bölgesinde en az yedi yangın tespit edildi. Parlamento, yangınların muhtemelen “Rusya federasyonunun silahlı saldırısından” çıktığını söyledi. Ancak patlamaya neden olanın bombardıman mı, kundakçılık mı yoksa başka bir faktör mü olduğu net değil. Ukrayna’nın itfaiyecilerin Rusya’nın varlığı nedeniyle yangınları söndüremediğini iddia ettiği açıklaması herkesi korkuttu. Tesisin 10 km yakınında bu tür yangınların “özellikle tehlikeli” olduğu belirtildi.

Ukrayna Çernobil nükleer santrali çevresinde orman yangınları başladı

Rus kuvvetleri, Şubat ayında Ukrayna’nın işgalinin ilk günlerinde Çernobil tesisini ele geçirdi. Tesis, 1986’da meydana gelen bir patlama ve bunun sonucunda büyük bir nükleer felakete neden olan ve Avrupa’ya radyoaktif kontaminasyon yayan yangınla tanınıyor. Tesis ve çevresi o zamandan beri büyük ölçüde kapalıydı. Bununla birlikte, arızalı reaktörün dibinde yaklaşık 200 ton yakıt korumasız şekilde duruyor. Uzmanlar, bölgedeki şiddetli çatışmaların reaktöre daha fazla zarar verebileceği ve radyoaktif maddelerin dışarı çıkmasına neden olabileceği endişesini dile getirdiler.

Ukraynalı yetkililer, devam eden savaşın Çernobil’deki radyasyon seviyelerini izleme girişimlerini de engellediğini söylüyor. Ukrayna’nın devlet tarafından işletilen nükleer şirketi Energoatom, “Sadece Ukrayna değil, diğer ülkeler de dahil olmak üzere, yasak bölge ve ötesindeki radyasyon seviyeleri önemli ölçüde kötüleşebilir” ifadelerini kullandı.

TikTok hesabım çalındı diye üzülmeyin! İşte geri alma yöntemi!