Twitter X yüzünden Microsoft ve Meta ile davalık olabilir

Twitter markasını X olarak değiştirdi! Sorunlar şimdiden başladı

Twitter X olarak yenilendi yenilenmesine ama bu karar şirketin başını epey ağrıtacak gibi duruyor. Çünkü Microsoft ve Meta da X’in isim haklarına sahip.

Elon Musk, Tesla ve SpaceX ile büyük başarıla imza atmadan önce, 1999 yılında X.com adlı bir site kurmuş ve bu site üzerine finansal hizmetler sunan bir platform inşa etmişti. Bu platform zamanla PayPal’a dönüştü ve büyük başarı kazandı ama Musk X.com’dan vazgeçmedi. Bu siteyi ve isim haklarını o günden beri elinde tutan Musk, Twitter’ı “her şeyin uygulaması” olarak tanımladığı yeni nesil bir sosyal ağa dönüştürmek için de X’i kullandı. Twitter geçtiğimiz günlerde sürpriz bir kararla hem ismini hem de logosunu X’e çevirdi.

Ancak görünen o ki bu karar şirketin başını epey ağrıtabilir. Çünkü Elon Musk her ne kadar X.com’un sahibi olsa da X isminin haklarına sahip olan tek kişi o değil. Meta ve Microsoft’un da X’in isim haklarını almış olması Elon Musk ve Twitter için işleri epey karmaşıklaştırıyor.

elon musk twitter

Twitter X olarak yenilenerek Microsoft ve Meta’nın kendisine dava açmasını büyük ölçüde garantilemiş durumda. Çünkü gelen son bilgilere göre her iki şirket de Twitter’a karşı dava açmak için harekete geçmiş durumda. Üstelik Meta’nın elinde oldukça güçlü bir argüman var. Çünkü şirket daha önce X’in isim haklarını tam da sosyal medya alanına yönelik olarak kullanacak şekilde almış. Yani Elon Musk sadece X.com’un haklarına sahipken, sosyal medya ile ilgili girişimlerde kullanılmak üzere X isminin haklarını satın alan şirket Meta. Bu yüzden yakında açılması kaçınılmaz görünen davada mahkemenin Meta’yı haklı bulma ihtimali oldukça yüksek.

Microsoft’un argümanı Meta kadar güçlü değil ama aslında onlar da X’in isim haklarına sahip. Microsoft da oyun dünyasındaki kullanımı için Xbox’tan yola çıkarak X’in isim haklarını almış. Microsoft’un isim hakları, şu anki haliyle Twitter’ın işleyiş alanı ile çakışmıyor olsa da Musk’ın “her şeyin uygulaması” dediği gelecek versiyonları için ciddi bir sorun yaratabilir. Kaldı ki Microsoft şimdiden dava hazırlıklarına başlamış durumda.

Twitter X kararıyla pandoranın kutusunu açmış gibi görünüyor. Bu dakikadan sonra Twitter X ismini koruyabilmek için bile Microsoft ve Meta ile mahkemede yüzleşmek zorunda kalacak gibi duruyor.

ChatGPT’nin Android uygulaması kullanıma sunuldu