Twitter kaynak kodlarının bir kısmını paylaştı

twitter

Elon Musk, Twitter’ın kaynak kodlarının açık kaynak olarak paylaşılacağı konusunda söz vermişti. Sonunda Musk’ın söylediği oldu. Sosyal ağın öneri algoritması dahil olmak üzere kaynak kodunun bir kısmı Github’ta yayınlandı.

Twitter, Github’ta iki repoda kaynak kodlarının bir kısmını paylaştı. Şirket kaynak kodlarının yayınlanmasını “daha şeffaf olmak için ilk adım” olarak nitelendirirken, bu durumun hem platformun kendisi hem de kullanıcılar için “riskin önlenmesi” olduğunu da vurguladı. Elon Musk, Spaces’ta yaptığı açıklamada, “Algoritma olarak adlandırdığımız ilk sürüm gözünüze biraz kötü gelebilir, insanlar birçok hata bulacaktır. Ancak bunları hızlı şekilde düzelteceğiz. Bunu neden yaptığımıza gelince, en azından kodların orada olduğunu ve gizlice manipüle edilmediğinizi bileceksiniz” dedi.

Açık kaynak olarak paylaşılan içerik, reklam önerilerini sağlayan kodu ya da öneri algoritmasını eğitmek için kullanılan verileri kapsamıyor. Bununla birlikte açık kaynak kodun nasıl inceleneceği ya da kullanılmasıyla ilgili verilen detaylar da az. Bu durum geliştirici odaklı olduğunu gösteriyor. Şirket, kodlarla ilgili olarak geliştirici topluluğundan gelen değişiklikler ve talepler için senkronizasyon araçları üzerinde çalışıyor. Ancak bu araçların kullanıma sunulması için daha zaman var.

twitter

Twitter’ın algoritmasına bakınca karışık gibi görünse de, teknik açıdan şaşırtıcı değil. Açık kaynak içerik, Twitter’da zararlı içerikleri belirleyen model, bir kullanıcının başka bir kullanıcıyla etkileşime girme olasılığını belirleyen başka bir model dahil olmak üzere birden fazla modelden oluşuyor. Birkaç yapay sinir ağı tweet’leri sıralamaktan ve takip edilecek hesapları önermekten sorumlu. Filtreleme bileşeni de bulunuyor.

twitter

Twitter, öneri mekanizmasının günde yaklaşık 5 milyar kez çalıştığını iddia ediyor. Yüz milyonlarca tweet’ten oluşan bir havuzda en iyi 1500 tweet ayıklanıyor. Kullanıcının zaman akışında gösterilen tweet’lerin yarısı takip ettiği, geri kalan yarısı ise takip edilmeyen kişilerden gelen tweet’lerden oluşuyor. Tweet’lerin sıralanması beğenilerin, retweet’lerin, cevapların dahil olduğu tweet etkileşimlerine göre değişiyor. Bunu ise sürekli eğitilen yapay sinir ağı gerçekleştiriyor. Bu durumun kullanıcıdan kullanıcıya göre değiştiğini de belirtelim. Tweet havuzundan çekilen 1500 tweet’in tamamı görünmüyor. Tweet’ler belirli kriterlere göre filtreleniyor.

Twitter’da en çok takipçi artık Elon Musk’ta