Türkiye’de ekonomik durum eğitimi düzenli olarak etkiliyor. OECD raporları değerlendirildiğinde bu çok daha açık bir şekilde görülebiliyor. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.
Özellikle son dönemlerde Türkiye’de ekonomik durum eğitimi çok ciddi ölçüde etkiledi. Sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı konumda olanlar eğitim hayatında bile dışlanabiliyor. Konuyla ilgili yapılan araştırmalara göre fırsat eşitsizlikleri bazı ülkelerde eğitim hayatını derinden etkileyebiliyor.
Bildiğiniz üzere OECD düzenli olarak araştırma sonuçları yayınlıyor. Bu araştırma sonuçlarına bakıldığında mevcut ekonomik durumdan en az etkilenen ülke ile en fazla etkilenen ülkeler açıklandı. Buna göre Kanada bu tür durumlardan en az etkilenen ülke olarak ön plana çıktı.
Türkiye’de ekonomik durum eğitimi sarsıyor
Göçmen ailelerin çocukları dezavantajlı gruplar içerisinde biraz daha ön plana çıkıyor. Raporda ortaya çıkan detaylara göre dijital eğitim bu tür eşitsizlikleri iyice artırdı. Normal şartlarda devlet tarafından sunulan ücretsiz eğitim bir miktar eşitlik sağlayabiliyordu.
Dijital eğitime geçilmesi ile birlikte öğrencilerin bazı ekipmanlara sahip olması şart koşuldu. Mesela tablet veya bilgisayarı olmayan öğrenciler eğitimde geri planda kaldı. Ayrıca internet hızı bile çok büyük bir etki yarattı. Mesela Türkiye’nin kırsal bölgelerinde internetin problemli olması nedeniyle eğitim aksadı.
Huawei MateBook 14 2021: Hem iş hem de eğitim için ideal laptop
Ne yazık ki zengin ve fakir arasındaki uçurumun arttığı Türkiye’de eğitim konusunda da uçurum giderek büyüyor. Türkiye’de ekonomik durum eğitim ile çok yakın ilişkide. Uzaktan eğitim için gerekli ekipmanları alamayan öğrenciler geri planda kalıyor. Türkiye OECD ülkeleri arasında bu konuda geri planda kaldı diyebiliriz. Peki sizce eğitim eşitliğini sağlamak için ne yapılmalı? Yorumlar bölümünden fikirlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.