Türkiye’de Black Friday çılgınlığı!

Ekran Resmi 2019 11 29 11.41.56

#İŞBİRLİĞİ

Ülkemizde farklı isimlerle tanıtılsa da Black Friday haftasında e-ticaret siteleri birbiri ardına indirimlere gitti. İşte fiyatı düşen ürün ve sektörler.

Kasım ayı e-ticaret sitelerini yoğun olarak kullananlar açısından son derece bereketli geçti diyebiliriz. Biraz araştırma ve biraz da şansla bazı ürünleri yarı fiyatına almak bile mümkün oldu.

Black Friday yani Kara Cuma, Avrupa ve ABD’de olduğu gibi ülkemizde de farklı isimlerle karşımıza çıktı. Eğer Black Friday’in ne olduğunu merak ediyorsanız, tüm detaylara aşağıdaki yazımızdan göz atabilirsiniz.

Kara Cuma ne anlama geliyor? Neden Kara Cuma deniyor? Detaylar için tıklayın

Şimdi gelelim ülkemizdeki muhteşem, süper, ultra süper, kaçırılmaması gereken Cuma indirimlerine. Malum geçtiğimiz yıllarda Black Friday ismi toplum nezdinde tepki çekmişti. Kara Cuma ifadesinin İslam’a yönelik bir hakaret olduğunu düşünen bazı kesimler, bu afişlerin yer aldığı dükkanlara zarar vermeye kalkmışlardı.

black friday

Hal böyle olunca toplumun hassasiyetini gözeten firmalar da Kara Cuma’yı farklı isimlerle kutlama kararı aldılar. Bunun sonucunda da ortaya Muhteşem Cuma, Tekno Cuma, Süper Cuma, Kaçırılmayacak Cuma gibi hayli fantastik isimler çıktı.

Sonuç olarak tüm Cumaların ortak özelliği ise bir dizi indirme gebe olması. Nitekim beklenen o gün geldi çattı. 29 Kasım Cuma günü…

Black Friday için ciddi indirimler mevcut

Şunu hemen baştan belirtelim. Ülkemizdeki Cuma etkinliklerinde her üründe öyle muazzam indirimler mevcut değil. Fakat nereye bakacağınızı bilirseniz, ciddi indirimler yakalayabilirsiniz.

Bunun için yapmanız gereken ilk şey fiyat karşılaştırması. Örneğin herhangi bir e-ticaret sitesi, listelediği ürünü indirim etiketi altında normal fiyatından satabiliyor. Bunu test etmek için ürünün ismini tam olarak kopyalayıp Google’a yapıştırmanız yeterli. Zaten Google size o ürünün diğer mağazalardaki fiyatını anlık olarak gösteriyor.

Böylece üründe gerçek anlamda indirim olup olmadığını da anlayabiliyorsunuz. Yani sitede üstü çizili olan fiyatlara çok fazla aldırış etmemenizi tavsiye ederiz. Zira bu gözler Apple’ın 1899TL’den sattığı AirPod Pro’yu 2089 TL’nin üstü çizilmiş şekilde yine 1899TL’den satan yerleri de gördü. Size tavsiyemiz bu tarz sözde indirim kampanyalarına aldırış etmemeniz.

Ekran Resmi 2019 11 29 11.35.12

Harcamalarınızda dikkatli olun

Gelelim dikkatli olmamız gereken bir diğer hususa. Bir ürünün fiyatı düştü diye alış veriş çılgınlığına gerek yok. Eğer bütçenizi düzgün bir şekilde ayarlayamazsanız işin sonu pek de iyi olmaz.

Zira şu anda ciddi bir alış veriş çılgınlığı söz konusu. İnsanlar kredi kartlarına yüklendikçe yükleniyor. Sonuç olarak kredi kartından harcanan paranın da cebinizden harcandığını unutmamanızı tavsiye ederiz.

black friday

Teknolojik ürünlere dikkat

Bir diğer hususta teknolojik ürünlerle ilgili. Bazı e-ticaret organları, 3. parti ithalatçılar tarafından getirilen ürünleri, resmi distribütör garantili gibi satabiliyorlar. O yüzden satın aldığınız teknoloji ürünlerinin gerçek anlamda resmi garanti altında olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Bazı ürünlerde resmi distribütör garantili ürünle, 3. parti ithalatçılar tarafından getirtilen ürünler arasında ciddi fiyat farkları olabiliyor. Bu fiyat farklarını göz ardı etmemenizi tavsiye ederiz.